Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 31 december 2023 @ 00:04 door Travelboy , 229 keer bekeken

De centrumrechtse regering van Griekenland heeft donderdag gezegd dat zij haar belofte zal nakomen om het homohuwelijk te legaliseren, waarmee zij de felle oppositie van de invloedrijke Orthodoxe Kerk van het land zal omzeilen .

 

BESTAND – Mensen steken borden omhoog terwijl ze deelnemen aan de jaarlijkse Pride-parade in Athene, op 10 juni 2023. De centrumrechtse regering van Griekenland zei op donderdag 21 december 2023 dat zij haar belofte zou nakomen om het homohuwelijk te legaliseren. het omzeilen van de felle tegenstand van de invloedrijke Orthodoxe Kerk van het land.  (AP Foto/Yorgos Karahalis, bestand)

 

De wetgeving zou tijdens de huidige termijn van het Huis van Afgevaardigden, die in 2027 afloopt, aan het parlement worden voorgelegd, zei regeringswoordvoerder Pavlos Marinakis.

 

De verklaring komt nadat de regerende Heilige Synode van de Kerk eind woensdag een advies van 1500 woorden had uitgebracht, waarin zij sterke tegenstand tegen het voorstel uitte. Het belangrijkste argument van de Kerk concentreerde zich rond de kwestie van het opvoeden van kinderen, waarbij ze beweerde dat ze werden behandeld als “accessoires” en “huisdieren” voor homoparen.

 

“We luisteren altijd met respect naar de meningen van de Kerk”, zei Marinakis. “Maar tegelijkertijd voeren we ons beleid uit en zullen we luisteren naar de standpunten van de samenleving, het maatschappelijk middenveld, de burgers, instellingen en partijen in het algemeen.”

 

De Kerk betoogt dat het uitbreiden van huwelijksrechten een wettelijke verplichting zou creëren om uiteindelijk de ouderlijke rechten op te volgen in het kader van de internationale rechtenverplichtingen waartoe Griekenland zich heeft verbonden.

 

“Het standpunt van de Kerk van Griekenland blijft dat kinderen een aangeboren behoefte hebben en daarom het recht hebben om op te groeien met een mannelijke vader en een vrouwelijke moeder. Geen enkele mate van sociale modernisering en geen enkele mate van politieke correctheid kan dit omzeilen”, aldus de circulaire van de Kerk.

 

“Kinderen zijn geen gezelschapsdieren voor degenen die zich een voogd willen voelen, en zijn geen ‘accessoire’ om het samenleven tussen mensen van hetzelfde geslacht te formaliseren of sociaal aanvaardbaar te maken,” voegde het eraan toe.

 

De opmerking trok brede aandacht in de Griekse nieuwsmedia.

 

Uit opiniepeilingen blijkt dat de Grieken gelijkelijk verdeeld zijn over de kwestie van het homohuwelijk, maar dat zij gekant zijn tegen het uitbreiden van de volledige ouderlijke rechten tot homoparen .

 

Het homohuwelijk is legaal in 34 landen wereldwijd, volgens de Human Rights Campaign Foundation, een Amerikaanse vereniging die is opgericht om de discriminatie van LGBTQ+-mensen te monitoren. Geen van de landen op die lijst is in meerderheid orthodox-christelijk zoals Griekenland, hoewel verschillende landen de afgelopen jaren burgerlijke partnerschappen hebben gelegaliseerd.

 

Prominente leden van de conservatieven in Griekenland hebben publiekelijk hun steun en verzet geuit tegen de toezeggingen van de regering, terwijl linkse en centrumlinkse oppositiepartijen over het algemeen voorstander zijn .

 

De linkse oppositieleider van het land, Stefanos Kasselakis, trouwde in oktober met zijn mannelijke partner in New York, enkele weken nadat hij de verkiezingen voor het partijleiderschap had gewonnen.

 

Griekenland legaliseerde in 2015 het burgerlijk partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: https://apnews.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.