Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 18 december 2023 @ 05:30 door Travelboy , 252 keer bekeken

De Katholieke Kerk van Ghana heeft geprobeerd de verwarring over haar standpunt over homoseksualiteit weg te nemen, door van de gelegenheid gebruik te maken om haar steun aan de hangende anti-LGBTQ+ wet van het land te rechtvaardigen.

 

De eerdere vocale steun van de kerk voor de bevordering van goede seksuele rechten van de mens en de Ghanese gezinswaarden werd onlangs in twijfel getrokken toen de hooggeplaatste Vaticaanse kardinaal Peter Turkson uit Ghana tegen de BBC zei dat homoseksuelen “niet gecriminaliseerd mogen worden omdat ze geen misdaad hebben begaan.”

 

Anti-LGBTQ+ parlementsleden waren ook woedend toen ds. Matthew Gyamfi, de voorzitter van de Ghanese Katholieke Bisschoppenconferentie, de steun van de plannen van Turkson leek te steunen positie.

 

In een intellectueel en moreel bankroet communiqué dat maandag door de katholieke bisschoppenconferentie werd uitgegeven, probeerden de geestelijken de visie van kardinaal Turkson te verzoenen met hun standpunten. steun voor het onmenselijke wetsvoorstel door gebruik te maken van het argument ‘heb de zondaar lief, maar haat de zonde’.

 

Ze beweerden dat de katholieke kerk een onderscheid maakt tussen “de homoseksuele toestand of neiging” en “individuele homoseksuele handelingen”.

 

 

Homoseksuele toestand versus homoseksuele handelingen

 

De bisschoppen citeerden de verklaring van paus Franciscus dat de homoseksuele persoon “gerespecteerd moet worden in zijn of haar waardigheid en met aandacht moet worden behandeld, en dat elk teken van onrechtvaardige discriminatie zorgvuldig moet worden vermeden, vooral elke vorm van agressie of geweld.”

 

Ze waren het erover eens dat “het niet juist is om fysiek of andersoortig geweld tegen homoseksuelen toe te passen, alleen maar omdat ze homoseksueel zijn. Dat ze homoseksueel zijn, betekent niet dat ze als criminelen moeten worden behandeld.”

 

Homoseksuele handelingen worden echter anders gezien door de katholieke kerk, die deze omschrijft als ‘intrinsiek ongeordend’ en ‘in geen geval mag worden goedgekeurd’. Dit, zo beweren de bisschoppen, betekent dat “hoewel homoseksuele mensen geliefd en gerespecteerd moeten worden en niet gediscrimineerd moeten worden, homoseksuele handelingen intrinsiek immoreel zijn en veroordeeld moeten worden.”

 

De geestelijken concluderen “dat, hoewel het niet juist is om homoseksuelen te criminaliseren louter omdat ze homoseksueel zijn, de staat wel het recht heeft om de daden van homoseksuelen in het belang van de natie strafbaar te stellen.”

 

Goedkeuring van het anti-LGBTQ+ wetsvoorstel

 

Op basis hiervan hebben de bisschoppen de mening geuit dat het anti-LGBTQ+ wetsvoorstel, dat in het parlement wordt overwogen, “in de goede richting is, omdat het wetten wil uitvaardigen tegen criminele homoseksuele handelingen.”

 

Ze prezen de wetgevers verder voor de moeite en de tijd die ze aan het wetsvoorstel besteedden en spraken de hoop uit dat wanneer het in de wet wordt omgezet, “het inderdaad de juiste seksuele mensenrechten en authentieke Ghanese familiewaarden zal bevorderen, die worden bedreigd door homoseksuele handelingen.”

 

Volgens het bestaande wetboek van strafrecht van Ghana zijn consensuele seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht al strafbaar met maximaal drie jaar gevangenisstraf.

 

Volgens een ontwerp dat openbaar werd gemaakt, zou het nieuwe wetsvoorstel homoseksualiteit en LGBTQ+-identiteiten in het algemeen verder criminaliseren; wat in strijd lijkt te zijn met het standpunt van de bisschoppen dat iemands homoseksuele identiteit geen misdaad mag zijn. Alleen al het identificeren als LHBTQ+ of als LHBTQ+-bondgenoot zou een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar kunnen opleveren. Op welke manier dan ook pleiten voor LHBTQ+-rechten zou een mogelijke gevangenisstraf van maximaal tien jaar kunnen opleveren.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.mambaonline.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.