Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 06 december 2023 @ 01:44 door Travelboy , 308 keer bekeken

Het is tien jaar geleden dat de Nieuwezijds sauna zijn deuren openden. Een Lustrum voor een tuin der lusten. Bij mij aan tafel zit Alberto die samen met Lorenzo de sauna leidt. De twee aantrekkelijke mannen zijn voor mij een lust voor het oog. Al ettelijke jaren hanteren zij het stokje en dirigeren de sensualiteit van de modern ingerichte lounge ruimte, welke met de zinnen speelt van jong, middelbaar en oud.

 

 

In 2013 hebben Elard, Richard en Wim de deuren geopend. Er was toen nog maar één sauna in Amsterdam en zij dachten er is ruimte voor meer. Reden was vernieuwing van het sauna circuit. Er kwamen klachten binnen over de Thermos dat deze verouderde. De jonge generatie was toe aan vernieuwing. De nieuwe lichting wilde hun eigenheid bewerkstelligd zien waarbij de trend van Club Church als voortrekker fungeerde. De jonge generatie clubbers speelde eropin en de NZ sauna werd gelijk een succes.  

 

Alberto werkt hier nu sinds acht jaar en heeft de sfeer wel duidelijk zien veranderen. In het begin was het een soort van after party atmosfeer – wat voor die tijd de trend was. Covid heeft daar verandering in gebracht en heeft meer een relaxtere vorm gecreëerd. Het is meer sociaal gericht tegenwoordig.  Toen de saune net open was wilde het wel eens voorkomen dat een bezoeker onder invloed was van ’t een of (en) ander, tengewoordig wordt hierop scherp gecontroleerd, maar het was Corona die werkelijk de ogen van velen heeft geopend: het middelengebruik onder het uitgaanspubliek is een stuk minder, mensen leven gezonder tegenwoordig.

 

 

Voor werknemers is werken in de sauna een continu leertraject. Het allerbelangrijkste is dat ze vriendelijk blijven. We herinneren ons allemaal hoe zenuwachtig we waren de eerste keer dat we een gay sauna bezochten; een vriendelijke barman kan echt het verschil maken. En natuurlijk moet de plek zo schoon mogelijk blijven - dat betekent dat er 24 uur per dag schoonmakers zijn.
 

Er zijn vele goede ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn werk’ vertelt Alberto. ‘Zo werd ik verliefd – en dat ben ik nog steeds – en heb ik vele vrienden gemaakt wat mijn netwerk globaal heeft verbreed. De helft van de cliënten zijn toeristen en daarnaast komen er ook vele expats.’



De laatste jaren is er veel verbeterd in de sauna, de meeste bezoekers zijn relaxt. In de weekenden komt veruit het merendeel voor seks. De sauna is een Safe-Space – een veilige plek. Er is een soort van sociale controle waarin iedereen elkaar in feite op de positieve rails houdt. Dit is niet op feesten en festivals het geval. Daarom zien wij de sauna als een Safe-Space.

 

Gedurende de week is het werkelijk een bredere groep die de sauna betreedt. Zo is de woensdagavond Queer avond - oftewel Genderfluïde. Deze avond is iedereen van het alfabet welkom. Natuurlijk was het in het begin aftasten omdat het geheel nieuw was. Toch groeit het en heeft het zich goed ontwikkeld.

 


 

‘Elke avond hebben we een thema wat te vinden is op onze website. Zo hebben we maandag Mellow Monday alwaar massages kunnen worden uitgeprobeerd – waar chocolade scrubbing in de stoomkamer is – heel goed voor de huid en alwaar speciale geuren in de sauna worden verspreid via water op de stenen, wat de temperatuur omhoog doet schieten. Dit soort activiteiten waren nog niet aanwezig in de Amsterdamse saunawereld. Zo is de laatste zaterdag van de maand voor de Bears en hen die zich bij en met hen lekker voelen. Daarnaast is de lounge groot en mooi ingericht zodat bezoekers blijven hangen, waarmee dit soort avonden breeduit sociale avonden worden. Ook zijn we ons culinair gaan verbreden. Geen diepvries pizza dus, maar een echte kok die met gezonde gerechten de scepter zwaait.’

 

Achter de bar ontwaar ik een bartender die met speelse aandacht een bezoeker van een versnapering voorziet. De ogen spelen en onmiskenbaar herken ik de horeca tactieken van een ervaren barman, tactieken die ik jaren geleden ook heb geleerd. De gast zou graag gemasseerd worden en complimenteert de barman op zijn handen. Glimlachend verwijst de jongeling hem naar Richard en Harald, de gedreven masseurs, en even later ontfermd Richard zich over hem.     



Sauna – een van oorsprong Finse benaming voor badhuis. Mijn buurman vertelt dat hij als jongeling in een ver verleden een keer per week naar een badhuis ging alwaar hij zijn maagdelijkheid verloor, en dus ging hij de week daarna weer. ‘Ik was 16 maar nogal groot voor mijn leeftijd – dus zag er ouder uit. Toen was het nog oppassen geblazen dat we niet werden betrapt, dat waren andere tijden.’

 

De sauna wordt bezocht door een breed publiek waarbij de middag gemixt is met daarbij ouderen. De avond, naar gelang het later wordt, trekt vooral jonger publiek aan. De weekenden wordt de sauna in de vroege ochtend uren vooral bezocht door mensen die zijn wezen stappen, de sauna is het enige dat nog open is na 5 uur ’s morgens. Ook zijn er dan zo rond 7 uur vroege vogels die graag gebruik maken van de tuin der lusten.

 

bron: www.gaynews.nl



Reacties

  • CyberSimon
    woensdag 13 december 2023, 17:35

  • Travelboy
    woensdag 13 december 2023, 17:30

    Ik heb me prima vermaakt met een geile dove toerist

  • CyberSimon
    woensdag 13 december 2023, 17:27

    En, hoe heb je het ervaren?

  • Travelboy
    woensdag 13 december 2023, 17:23

    Ik was er gisteren nog

  • CyberSimon
    woensdag 13 december 2023, 14:44

    Hehe, "lustrum voor de tuin der lusten"... indecision

    Dit artikel geeft een mooie beschrijving van de sfeer daar. Ik ontdek graag wat meer van het saunawereldje, en deze staat zeker op mijn lijstje 

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.