Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 23 september 2023 @ 00:03 door Travelboy , 855 keer bekeken

Voormalig gedeputeerde Geert Gabriëls uit Weert is sinds donderdag ambassadeur voor de non-profit organisatie LGBT World Beside. Deze organisatie, die sinds 2018 bestaat, zet zich in om vluchtelingen uit voormalige Sovjet-landen te ondersteunen in West-Europese landen, zoals Nederland.

 

 

Hulp


Vluchtelingen uit landen zoals Rusland en Oekraïne kunnen bijvoorbeeld rekenen op psychische hulp, worden geholpen met het vinden van de weg in een andere maatschappij, en kunnen lotgenoten ontmoeten. "Het is in ieder geval mijn doel om de organisatie af en toe in de kijker te zetten. Deze organisatie is er. En om mensen op hun rechten en plichten te wijzen, welke mogelijkheden er hier allemaal zijn", vertelt Gabriëls. "Ik vind het belangrijk omdat ik affiniteit met Rusland heb en Russisch spreek, en zelf getrouwd ben met een man."

 

'Vogelvrij'


Volgens Gabriëls is de situatie voor de LHBTQIA+-gemeenschap in Oost-Europa nog lang niet zo goed als hier. "Toen ik daar voor het eerst was, nog voor de homopropaganda wet in Rusland, was het nog oké. Maar sindsdien is het daar steeds erger geworden. De anti-LHBTQIA propaganda is door heel Rusland verspreid. Tsjetsjeense vluchtelingen bijvoorbeeld, zijn daar vogelvrij, de overheid beschermd ze niet en daar wil ik me voor inzetten."

 

Gabriëls heeft inmiddels al twee keer met het bestuur van de organisatie gezeten. Een keer was dat nog in zijn rol als gedeputeerde in het gouvernement in Maastricht, en een keer als wethouder van Weert.

 

Asielaanvragen


Hoeveel Oost-Europese vluchtelingen uit de regenbooggemeenschap asiel aanvragen in Nederland, is niet bekend, maar volgens de Weertenaar gaat het om best een grote groep. "Er zijn veel aanvragen van andersgeaarden die hier asiel aanvragen. Nederland was ook het eerste land in de wereld waar mensen van hetzelfde geslacht konden trouwen, dus dat geeft overal een beeld dat het hier een veilige haven is."

 

Hij vervolgt: "Dus als ik kan helpen, met verbinden, met de weg wijzen, met brieven schrijven, met ergens een ingang vinden, dan zal ik mijn best doen."

 

bron: www.1limburg.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.