Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 23 augustus 2023 @ 00:04 door Travelboy , 483 keer bekeken

 
Artieste Carmen Rose trad regelmatig op in Maleisië, totdat een inval van de politie vorig jaar een einde maakte aan de act van de ervaren dragqueen en de angsten van de LGBTQ-gemeenschap aanwakkerde in een tijd waarin islamisten snel aan politieke macht winnen.

Malaysian drag artist Carmen Rose on beauty, empowerment and the power of  drag | BURO.

 

Sinds de inval, waarbij verschillende feestgangers werden gearresteerd, geeft Rose geen shows meer en waagt ze zich zelden in kostuum in het openbaar.

 

"Het is altijd een risico om verkleed naar buiten te gaan. Als er een inval zou zijn, wie bellen we dan? Brengen we onze jongenskleren mee voor het geval dat?" zei Rose, die weigerde haar niet-drag-identiteit bekend te maken uit angst voor represailles. "Ze zien ons als seksueel afwijkend of als zondaars.

 

Queer Maleisiërs en rechtenorganisaties vertelden Reuters dat de LGBTQ-gemeenschappen onder de regering van premier Anwar Ibrahim te maken hebben met toenemende controle en discriminatie, ondanks de reputatie van de oppositieleider als progressieve hervormer.

 

Analisten zeggen dat Anwar, die na de algemene verkiezingen van november aan de macht kwam, onder druk staat om zijn islamitische geloofsbrieven bij de moslimmeerderheid te versterken tegenover een steeds populairder wordende ultraconservatieve oppositie die sinds de verkiezingen gestaag meer politiek terrein heeft gewonnen.

 

Tot het blok van de oppositie in Maleisië behoort de islamistische partij PAS, die een strikte interpretatie van de sharia voorstaat en tegen LGBTQ-rechten is. De partij heeft voor het eerst het grootste aantal zetels in het parlement en haar overwinningen bij de deelstaatverkiezingen deze maand versterkten haar politieke invloed.

 

Een PAS-wetgever zei onlangs dat LGBTQ-mensen als "geestesziek" moeten worden geclassificeerd. Een andere PAS-leider drong er bij de regering op aan om een concert van Coldplay af te gelasten omdat de band voorstander is van homorechten.

 

"Anwar voelt zich politiek niet stabiel, dus moet hij islamitischer zijn dan de andere partij," zei James Chin, een politiek analist aan de Universiteit van Tasmanië in Australië.

 

Sodomie is een misdaad in Maleisië, dat ook islamitische shariawetten heeft die handelingen van hetzelfde geslacht en travestie verbieden. Het multi-etnische, multireligieuze land heeft een rechtssysteem met twee sporen, waarbij islamitische wetten voor moslims naast burgerlijke wetten bestaan.

 

Hoewel Anwar nooit zijn steun heeft betuigd aan de LGBTQ-gemeenschap, zeggen activisten dat ze van hem meer tolerantie hadden verwacht omdat hij tijdens zijn 25 jaar in de oppositie voor een inclusieve samenleving heeft gepleit.

 

"Er was enige hoop toen Anwar aan de macht kwam dat de hervormingsagenda tot op zekere hoogte zou doorsijpelen," zei Dhia Rezki Rohaizad, vicevoorzitter van JEJAKA, een organisatie die homo-, biseksuele en homoseksuele mannen steunt.

 

"Het is teleurstellend dat dit niet is gebeurd. We hadden op zijn minst gehoopt dat ze ons gewoon met rust zouden laten en ons niet actief zouden vervolgen."

 

DISCRIMINATIE, BEDREIGINGEN

 

Anwar zwoer dit jaar dat Maleisië nooit LGBTQ-rechten zou erkennen.

 

Zijn regering heeft boeken verboden wegens "het promoten van de LGBT-levensstijl", demonstranten vastgehouden die hun steun betuigden voor queer-rechten en horloges met Pride-thema van de Zwitserse horlogemaker Swatch in beslag genomen.

 

Vorige maand legden de autoriteiten een muziekfestival stil nadat de frontman van de Britse popgroep The 1975 een mannelijke bandgenoot op het podium had gekust en kritiek had geuit op de anti-LGBTQ-wetten van Maleisië.

 

Gevraagd naar het standpunt van de regering over LGBTQ-rechten, vertelde regeringswoordvoerder en minister van Communicatie Fahmi Fadzil aan Reuters: "Wat de premier heeft gezegd, is het standpunt."

 

Sommige analisten zeggen dat Anwars compromisloze houding ten opzichte van LGBTQ-rechten voortkomt uit de wens om de twijfels over zijn eigen seksualiteit weg te nemen, die naar boven kwamen nadat hij bijna tien jaar in de gevangenis had gezeten voor sodomie. Anwar heeft herhaaldelijk gezegd dat de aanklacht verzonnen en politiek gemotiveerd was, maar sommige politieke tegenstanders zetten nog steeds vraagtekens bij zijn islamitische waarden.

 

Activisten zeggen dat online pesterijen en doodsbedreigingen tegen homoseksuele Maleisiërs schering en inslag zijn op sociale media, terwijl undercover politie vaak aanwezig is op LGBTQ-vriendelijke evenementen. Veel groepen zorgen er nu voor dat er advocaten aanwezig zijn bij deze evenementen in geval van een inval.

 

Thilaga Sulathireh, oprichter van de LGBTQ-pleitbezorgersgroep Justice for Sisters, zei dat de afwijzing van homoseksuele Maleisiërs door de regering neerkomt op een schending van de mensenrechten.

 

"Dit heeft de conservatieven en de rechtervleugel aangemoedigd, het staat discriminatie en geweld tegen LGBT-mensen straffeloos toe," zei Sulathireh, die de voornaamwoorden zij/hen gebruikt.

 

Justice for Sisters ontvangt meer vragen van LGBTQ Maleisiërs die asiel zoeken in andere landen, zeiden ze, en voegde eraan toe dat de gemeenschap ook steeds meer zelfcensuur toepast om onder de radar te blijven.

 

Drag queen Carmen Rose zei dat ze dit jaar een show had afgezegd uit angst voor een nieuw hardhandig optreden. Ze treedt af en toe op in buurland Singapore en overweegt nu Maleisië te verlaten.

 

"Dit is niet dat ik wegloop. Ik ben gewoon moe en ik moet ook aan mezelf denken en aan mijn eigen geluk," zei ze.

 

Disclaimer
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.