Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 07 juli 2023 @ 00:02 door Travelboy , 438 keer bekeken


Scholen die leerlingen verplichten om aan hun ouders te vertellen dat ze homoseksueel zijn, overtreden volgens onderwijsminister Robbert Dijkgraaf de Grondwet.

 

Gomarus school Gorinchem

 

 

Ook scholen die via lesmateriaal de doodstraf verheerlijken als straf voor het overtreden van religieuze voorschriften overtreden de "buitengrenzen van de onderwijsvrijheid". Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

 

"Een samenleving is niet open en vrij als niet iedereen de ruimte heeft en voelt om zichzelf te kunnen zijn", zegt Dijkgraaf. "Het is een taak voor scholen om deze ruimte voor kinderen te garanderen en een taak voor ons allen om via dialoog, normering, toezicht en handhaving duidelijk te maken wat het van scholen vraagt om deze ruimte te garanderen."

 

Volgens de minister moeten scholen zich open en respectvol opstellen ten aanzien van mensen met andere denkbeelden.

 

Onduidelijk is hoe Dijkgraaf er voor gaat zorgen dat scholen zich aan de regels houden. Als scholen hun leerlingen isoleren en ongelijkwaardigheid propageren, moeten bij de visie van die school "vraagtekens worden gezet".

 

Scholen moeten openstaan voor een oprecht gesprek en een open dialoog, schrijft Dijkgraaf verder. Ze moeten daarnaast zorgen voor een klimaat "waarin ieder kind zich vrij en veilig voelt zichzelf te kunnen zijn". De eigen visie van een school kan daarop een aanvulling zijn. Maar "het recht van een school op een eigen visie kan nooit worden gebruikt als excuus om niet aan de gegeven opdracht en plicht te hoeven voldoen".

 

bron: www.nu.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.