Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 12 augustus 2023 @ 00:33 door Travelboy , 844 keer bekeken

Maleisië heeft donderdag de horloges en accessoires van de Swatch Group met LGBTQ-rechten verboden. Het land zegt dat de producten van de Zwitserse horlogemaker schadelijk kunnen zijn voor de moraal en het algemeen belang.

 

[UPDATED] Swatch shops nationwide raided over Pride watches: report

 

Homoseksualiteit is een misdrijf in het door moslims overheerste Maleisië, en rechtenorganisaties hebben gewaarschuwd voor een groeiende intolerantie tegen de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en queer (LGBTQ) gemeenschap van het land. Maleisië heeft mensen opgesloten of stokslagen gegeven voor homoseksualiteit.

 

In mei nam Maleisië regenboogkleurige horloges van de 'Pride-collectie' van Swatch in beslag vanwege de aanwezigheid van het acroniem 'LGBTQ' op de horloges.

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei donderdag dat het elke verwijzing naar LGBTQ op horloges, dozen, wikkels, accessoires of andere artikelen van Swatch verbiedt.

 

"(Swatch producten) vallen onder het verbodsbesluit omdat het publicaties zijn die de moraal, het openbaar belang en het belang van de staat schaden of kunnen schaden door het promoten, ondersteunen en normaliseren van de LGBTQ+ beweging die niet geaccepteerd wordt door het grote publiek in Maleisië," aldus het ministerie.

 

Het verkopen of bezitten van het verboden materiaal is strafbaar met maximaal drie jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 20.000 ringgit ($4.376), aldus het ministerie.

 

Swatch reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

 

Het bedrijf heeft de Maleisische regering aangeklaagd voor de inbeslagname in mei, die naar eigen zeggen illegaal was en het bedrijf reputatieschade berokkende.

 

De LGBTQ-rechten in Maleisië zijn onder de loep genomen nadat de regering vorige maand een muziekfestival in de hoofdstad Kuala Lumpur stillegde. Deze maatregel werd genomen nadat de frontman van de Britse popgroep The 1975 een mannelijke bandgenoot op het podium had gekust en kritiek had geuit op de anti-LGBTQ-wetten van het land.

 

De discussie over LGBTQ-rechten komt op een politiek gevoelig moment in multi-etnisch, multireligieus Maleisië.

 

De progressieve coalitieregering van premier Anwar Ibrahim wordt zaterdag voor het eerst op de proef gesteld als er in zes deelstaten verkiezingen worden gehouden.

 

De verkiezingen zullen Anwar tegenover een overwegend conservatieve etnisch-Maleise moslimalliantie plaatsen die aan populariteit wint. De oppositie heeft de regering bekritiseerd omdat zij niet genoeg zou doen om de principes van de Islam te handhaven.

 

Anwar heeft gezegd dat LGBTQ-rechten niet erkend zullen worden door zijn regering.

 

bron: https://nl.marketscreener.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.