Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 18 november 2023 @ 00:06 door Travelboy , 407 keer bekeken

De Russische regering heeft de lhbti-beweging de oorlog verklaard door het hooggerechtshof te vragen haar als ‘extremistisch’ te bestempelen en te verbieden. Dat betekent dat het in Rusland nog riskanter wordt om in het openbaar uit te komen voor een ‘niet-traditionele’ seksuele geaardheid dan het al was.

 

 

Op 30 november buigt het hooggerechtshof zich over de eis van het Russische ministerie van Justitie over ‘de erkenning van de Internationale maatschappelijke beweging lhbt als extremistisch en het verbod van haar activiteiten op het grondgebied van de Russische Federatie’. Het ministerie zegt in een toelichting ‘kenmerken en uitingen van extremistische aard’ te hebben vastgesteld, waaronder ‘het zaaien van sociale en religieuze tweespalt’.

 

De eis is opmerkelijk genoeg niet gericht tegen een concrete organisatie, maar tegen de lhbti-gemeenschap als geheel. Tot dusverre zijn in Rusland alleen duidelijk afgebakende afzonderlijke groeperingen tot ‘extremistisch’ verklaard, zoals het Fonds voor Corruptiebestrijding van oppositieleider Aleksej Navalny, of de Jehova’s Getuigen.

 

Al jaren worden in Rusland lhbti’ers steeds meer de duimschroeven aangedraaid. Dat begon in 2013 (het Nederland-Ruslandjaar) met een wet die ‘propaganda van niet-traditionele seksuele betrekkingen’ onder minderjarigen verbood. Vorig jaar werd die wet uitgebreid naar mensen van alle leeftijden. Daarin gaat het niet alleen om ‘lhbt-propaganda’, maar ook om ‘propaganda van geslachtsverandering en pedofilie’. Wat precies onder die ‘propaganda’ valt blijft in hoge mate onduidelijk.

 

De nieuwe wetgeving heeft gevolgen voor de bewegingsvrijheid van lhbti’ers, maar ook voor bijvoorbeeld de boek- en filmproductie. Talrijke sites die worden beticht van ‘propaganda’ zijn geblokkeerd, boeken met lhbti- thematiek mogen niet meer worden verkocht, waardoor sommige uitgevers zijn uitgeweken naar buurlanden van Rusland, waar ook veel Russisch wordt gesproken en gelezen.

 

‘Buitenlandse agenten’

 

Diverse ngo’s die hulp bieden aan de lhbti-gemeenschap zijn tot ‘buitenlandse agenten’ verklaard, wat hun functioneren verder bemoeilijkt. Als het hooggerechtshof instemt met de eis van het ministerie van Justitie zal, dat verstrekkende gevolgen hebben voor deze organisaties en voor advocaten die zich inzetten voor lhbti’ers.

 

 

‘Geen paniek,’ is de eerste reactie op het Russische Telegramkanaal Delo LGBT+, dat zich richt op lhbti-rechten. De auteurs zijn niet verrast over het jongste initiatief van de Russische overheid, maar verbazen zich erover dat het volgt op de toespraak die de Russische onderminister van Justitie Andrej Loginov hield voor de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Daarin sprak hij tegen dat in Rusland mensenrechten worden geschonden.

 

‘Traditioneel wordt Rusland beschuldigd van discriminatie van leden van de lhbt-gemeenschap’, zei Loginov in Genève. De genomen maatregelen tegen ‘niet-traditionele seksuele relaties en voorkeuren’ zijn volgens hem gericht tegen ‘de propaganda van een dergelijke levenswijze, die niet strookt met de geestelijke en ethische beginselen’ van de Russische bevolking.

 

bron : www.volkskrant.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.