Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 21 februari 2023 @ 01:44 door Travelboy , 837 keer bekeken

De toenemende haatspraak tegenover de LGBTIQ-gemeenschap heeft er voor gezorgd dat 2022 het meest gewelddadige jaar was hoor holebi’s en transgenders in Europa en Centraal-Azië van het afgelopen decennium. Dat blijkt uit het twaalfde rapport van ILGA-Europe.  Dat is vooral te wijten aan de steeds toenemende en wijdverspreide haatspraak van politici, religieuze leiders, rechtse organisaties en (media-)commentatoren. Zij maken zich, volgens de organisatie, schuldig aan het aanwakkeren van anti-LGBTIQ gevoelens voor politieke gewin waardoor er steeds meer aanvallen gebeuren en ook meer zelfmoorden.

 

Als voorbeeld hiervan verwijst ILGA-Europe in zijn lijvig rapport van 158 bladzijden ondermeer naar de twee terreuraanvallen op LGBTI-bars in Noorwegen en Slowakije, waarbij in totaal vier doden en 22 gewonden vielen. Ook het aantal meldingen van moorden op en zelfdodingen van LGBTIQ’s nam in geheel Europa toe.

 

"Bij ILGA-Europe zeggen we al jaren dat haatspraak in al haar vormen zich vertaalt in feitelijk fysieke geweld”, aldus  Evelyne Paradis van ILGA-Europe. “Dit jaar hebben we gezien dat geweld steeds meer gepland en dodelijker wordt, waardoor LGBTI-personen zich onveilig voelen in alle landen in Europa. We hebben bewijs dat anti-LGBTI-haatspraak zich niet alleen beperkt tot de uitlatingen van marginale leiders of would-be-autocraten, maar dat ze ook een echt probleem met ernstige gevolgen vormen voor mensen en gemeenschappen. Dit fenomeen is er niet alleen in landen waar haatspraak welig tiert, maar ook in progressieve landen waar het algemeen wordt aangenomen dat LGBTI-personen worden geaccepteerd."

 

Het rapport constateert dat hoewel haatspraak en de gevolgen ervan een kritiek niveau hebben bereikt, nationale en lokale rechtbanken wel reageren en dat de vervolgingen in verschillende landen toenemen. Maar volgens Paradis is reageren niet genoeg.

 

"Terwijl we beter worden in het omgaan met de gevolgen, moet de focus liggen op het stoppen van haatspraak in al haar vormen. Overal in Europa hebben veel politici met afschuw gereageerd op de moorden op LGBTI-personen dit jaar, en hoewel duidelijke uitingen van solidariteit altijd nodig zijn, lost het het probleem van de proliferatie niet op.”

 

De voorzitster van ILGA-Europe roept politieke leiders op om pro-actief haatspraak te bestrijden in plaats van te reageren op de consequenties ervan.

 

bron: www.gaylive.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.