Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 24 december 2023 @ 00:03 door Travelboy , 285 keer bekeken

De Sphere Foundation, die zich inzet voor rechten van lhbti-plussers, is een handtekeningen actie begonnen om landen, die internationale mensenrechtenverdragen hebben ondertekend, te bewegen om makkelijker reisdocumenten te verstrekken aan lhbti-plussers die Rusland willen verlaten.

 

 

De actie van de Sphere Foundation wordt ondersteund door Het Moskouse Gemeenschapscentrum voor LHBTI+ Initiatieven en Coming Out.

 

De handtekeningenactie is een reactie op de verslechterde situatie voor lhbti-plussers nadat het Hooggerechtshof de ‘internationale publieke LGBT+-beweging’ als extremistisch bestempelde. Na de uitspraak werden al invallen gedaan in uitgaansgelegenheden in onder meer Moskou.

 

De gevolgen van dit extremistische label maakt elke lhbti-activist kwetsbaar voor vervolging en discrimineert niet alleen lhbti-plussers, maar richt zich ook op lhbti-plus-organisaties.

 

‘De afgelopen jaren heeft de Russische Federatie herhaaldelijk blijk gegeven van haar toenemende minachting voor internationale veroordelingen als het gaat om mensenrechtenkwesties. In deze context beschouwen wij dergelijke maatregelen niet als effectief om de levens en veiligheid van leden van de Russische multinationale LGBT+-gemeenschap te beschermen’, aldus de petitie

 

‘Daarom dringen wij er bij staten die internationale mensenrechtenverdragen hebben ondertekend, zowel in Europa als wereldwijd, op aan om te zorgen voor een bredere mogelijkheid voor Russische lhbti-plussers en lhbtiplus-rechtenverdedigers om visa of andere reisdocumenten te verkrijgen. Een mogelijkheid om het land te verlaten zal een reddingslijn worden voor degenen die fundamentele mensenrechten ontzegd worden, en een krachtig instrument voor degenen die de strijd tegen discriminatie voortzetten en in Rusland blijven in een zeer risicovolle omgeving.’

 

De handtekeningenactie is inmiddels ruim 28.000 keer ondertekend.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.