Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 18 januari 2023 @ 06:52 door Travelboy , 918 keer bekeken
Bijna tien jaar duurt nu het pontificaat van paus Franciscus, de Argentijn Jorge Mario Bergoglio. Tot veler verrassing werd hij op 13 maart 2013 gekozen tot opvolger van paus Benedictus XVI, de onlangs overleden Duitser Joseph Ratzinger.
Direct vanaf het begin zet hij een hervormingskoers uit. Dat begint al met de kleding waarin hij zich als de nieuwe paus presenteert op het balkon van de Sint Pieter. Niet met een omgeslagen hermelijnen mantel als teken van zijn macht en waardigheid, maar gestoken in een eenvoudige witte soutane.
Paus Franciscus streeft niet naar een andere kerk, maar wil zijn kerk anders laten functioneren. Het zijn geen hervormingen die van bovenaf opgelegd worden. Het zijn hervormingen die van onderop vorm moet krijgen. Hij beseft zich heel goed dat als hij ingrijpende veranderingen zou doorvoeren de Rooms-Katholieke Kerk gespleten zou worden in een progressief en conservatief deel. Zijn strategie is erop gericht om ruimte te scheppen voor veranderingen, die van onderop moeten groeien.
Toch zijn door paus Franciscus de bakens al verzet. Allereerst door het kardinalencollege te internationaliseren en de macht van de Europeanen te breken. Hij benoemt kardinalen uit alle windstreken van de wereld. Zij zullen ook zijn opvolger kiezen die naar verwachting opnieuw een niet-Europeaan is. Op de tweede plaats heeft Franciscus, een echte bevrijdingstheoloog, de katholieke sociale leer aanzienlijk verruimd. Als kardinaal en aartsbisschop van Buenos Aires stond hij al bekend als de verdediger van de armen.
„We leven in het meest ongelijke deel van de wereld, dat het meest is gegroeid, maar dat de ellende het minst heeft verminderd”, zei Bergoglio tegen Latijns-Amerikaanse bisschoppen in 2007. „De onrechtvaardige verdeling van goederen duurt voort, wat een situatie veroorzaakt van sociale zonde die het uitschreeuwt naar de hemel, en die de mogelijkheden van een voller leven limiteert voor zovelen van onze dorpen.”
Paus Franciscus streeft niet naar een andere kerk, maar wil zijn kerk anders laten functioneren
In zijn sociale encycliek Laudato Si van 24 mei 2015 verbindt hij de zogeheten ‘sociale kwestie’ met het ecologische vraagstuk, de zorg om het behoud van natuur en milieu. Hij roept daarin de gelovigen en alle mensen op de ernst van dit vraagstuk niet te ontkennen en er een serieus antwoord op te geven.
De Argentijnse paus brengt bovendien een belangrijke notie in de praktijk van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), dat het katholicisme bij de tijd moest brengen. Vaticanum II definieerde de kerk niet langer als een hiërarchische organisatie van paus, bisschoppen en priesters, maar van alle gelovigen als ‘Gods volk’ onderweg.
Franciscus volgt de strategie van de zogeheten ‘synodale weg’. Een wereldwijde consultatie van de gelovigen, waarin ook hete hangijzers, zoals het verplichte celibaat voor priesters, homoseksualiteit en de priesterwijding van vrouwen, ter discussie kunnen worden gesteld. In Rome wordt daarover dit jaar een speciale synode van bisschoppen gehouden.
Gezien zijn zwakke gezondheid is het te hopen dat paus Franciscus zelf de vruchten van zijn hervormingen mag ervaren en niet voortijdig terug moet treden. En dat zijn opvolger die koers voortzet. In elk geval is door Jorge Mario Bergoglio het fundament daarvoor gelegd.
bron: www.destentor.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.