Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 01 maart 2023 @ 00:00 door Travelboy , 653 keer bekeken


In Amsterdam is afgelopen weekend een skatepark geopend speciaal voor vrouwen en personen uit de LHBTQI+ gemeenschap. De reguliere skatehallen kunnen volgens de organisator nogal intimiderend zijn voor deze groep.

 

 

De LHBTQI+ skatehal met de naam New Wave staat in Amsterdam-Zuidoost. Selma Hamouda is de initiatiefneemster. "We zien dat er in gewone skatehallen vooral mannen aanwezig zijn en dat vinden vrouwen en queer personen lastig", zegt ze tegen Editie NL. "Het kan namelijk best intimiderend zijn."

 

Met dit skatepark hoopt ze de drempel voor deze personen te verlagen. We organiseerden al regelmatig speciale activiteiten voor deze groep in regulieren skateparken en nu hebben we eindelijk een eigen plek."

 

Doorgaans is dus iedereen in het park welkom behalve de cis-man. De heteroseksuele man die zich ook als dusdanig identificeert. "We hebben besloten evenementen, die zijn echt alleen voor vrouwen en de LHBTQI+ gemeenschap. Maar we proberen ook te mixen en uiteindelijk is ons doel dat iedereen zich overal welkom voelt en dat de hele skatecultuur wat diverser wordt." Want dat is volgens haar nu nog niet het geval. "Het wordt gezien als een masculiene wereld en daarin is het lastig om als vrouw of queer persoon je ruimte in te nemen."


Zachter

 

Als je ziet dat ook andere vrouwen en queer personen skaten dan is dat volgens haar bemoedigend om te gaan. "Als je in een regulier skatepark als beginner binnenkomt en iedereen gaat hard langs je heen, dan is dat toch intimiderend. Hier proberen we alles wat zachter en socialer te maken."

 

Sarita Bajnath, deskundige op het gebied van inclusie, juicht het initiatief toe. "Ik denk dat de skatecultuur vooral gericht is op mannen", zegt ze tegen Editie NL. "Bij normale skateparken zijn vrouwen min of meer een uitzondering en niet de norm. Hier is dat andersom."

 

En dat kan heel fijn zijn. "Je ziet heel vaak dat mensen het nodig hebben om tot de norm te horen, en niet tot de uitzondering. Op deze plek kunnen vrouwen en mensen uit de LHBTQI+ gemeenschap vrij hun gang gaan."

 

bron: www.rtlnieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.