Blogposts
Blog
Geplaatst op zaterdag 24 juni 2023 @ 00:25 door Travelboy , 857 keer bekeken
Nog iets meer dan een week, dan wordt in Ede diversiteit groots gevierd tijdens de tweede editie van de Pride in de stad. De grootste politieke partij in de gemeente blijkt maar moeilijk te kunnen wennen aan het evenement.
In september 2022 vond de eerste editie van de Pride Ede plaats rondom de Oude Kerk in het centrum van de stad. Tot grote teleurstelling van de lokale SGP. De partij heeft ook in aanloop naar de tweede editie van de Pride in Ede, in het eerste weekend van juli, kritiek geuit op het evenement. © Herman Stöver
De kiesverenigingen van de SGP in Bennekom, Lunteren, Ede, Harskamp-Wekerom stuurden samen met de Edese jongerenvereniging van de partij een brief aan het college en de gemeenteraad. Daarin maakt men in niet mis te verstane woorden duidelijk het niet eens te zijn met hoe de Pride in Ede wordt georganiseerd.
‘De belangrijkste reden om deze brief te schrijven is, omdat dit evenement ver afwijkt van het Woord van God, de Bijbel’, beginnen de lokale afdelingen de brief. Volgens de schrijvers zijn er duidelijke richtlijnen voor hoe een man en vrouw samen dienen te leven. ‘Dan mogen we als mensen niet allerlei andere vormen en leefwijzen promoten’. De SGP’ers voorzien problemen als de samenleving ‘deze basis van man-vrouw’ loslaat.
Volgens de briefschrijvers moet er aandacht zijn voor mensen ‘die worstelen met hun identiteit’, maar staat de manier waarop de Pride nu wordt ingevuld haaks op de religieuze en conservatieve achtergrond van veel Edenaren. Dat het evenement nabij de Oude Kerk op de Grotestraat wordt georganiseerd, doet de partijleden verdriet.
Het is niet voor het eerst dat de partij zich negatief uitlaat over de Pride in Ede. Vorig jaar noemde de SGP het evenement ‘provocerend en kwetsend’. Inwoners zouden volgens de partij vooral het Paarse Avondmaal, een onderdeel waar bezoekers konden aanschuiven aan een lange tafel om gezamenlijk een broodje te eten, als kwetsend hebben ervaren. Dat zou namelijk een verwijzing zijn naar het Heilig Avondmaal, waarin christenen het lijden en sterven van Jezus Christus gedenken.
D66-raadslid Sam Elfvering sprak zondagavond op sociale media zijn afschuw uit over de brief. Hij is groot voorstander van de Pride en niet verbaast dat de SGP kritiek uit op het evenement. Toch doet de inhoud van de brief hem pijn, vooral op persoonlijk vlak. ,,Voordat ik uit de kast kwam, voelde ik me niet begrepen. Op de middelbare school was ik soms eenzaam. Vaak at ik tijdens de pauze alleen. Er zitten vandaag de dag nog steeds kinderen in die situatie, ook in Ede. En dit soort teksten van de SGP dragen bij aan die eenzaamheid. Wat ze schrijven over het loslaten van de verhoudingen tussen man en vrouw klinkt bijna als een dreigement.”
Volgens Elfvering moet men niet vergeten waarvoor de Pride ooit is ontstaan. ,,Het is in de oorsprong een demonstratie voor gelijke rechten voor iedereen. Voor iemand als ik, die straks gaat trouwen met een man, maar ook voor hetero’s.” Elfvering zegt de gemeenteraad en het college te gaan vragen om afstand te nemen van het standpunt van de SGP.
Hoewel de brief naar het college en de raad niet verzonden is namens de raadsfractie van de SGP, geeft fractievoorzitter Gerrit Flier aan dat hij en zijn collega's wel achter de inhoud van de brief staan. Volgens Flier is de brief niet bedoeld om de kloof tussen voor- en tegenstanders van de Pride in Ede te vergroten. ,,Het is mijn inziens juist een mooie uitnodiging voor een respectvolle dialoog. Voorstanders van de Pride spreken zich uit, dus ik denk dat het goed is dat ook mensen met een andere mening zich laten horen. Gelukkig leven we in een vrij land waarin dat kan.”
De brief van de SGP aan het college en de raad heeft inmiddels ook de organisatie van de Pride in Ede bereikt. Esther van Vliet, bijtrokken bij die organisatie, is teleurgesteld over de inhoud. ,,Het voelt heel vervreemdend wanneer mensen die ik zie als mede-gelovigen, duidelijk maken dat ze mij niet als gelijkwaardig zien. Dat raakt me. Als organisatie proberen we juist zo inclusief mogelijk te zijn. Gelovige lhbti’ers zijn ook welkom. Er is niet voor niets een kerkdienst tijdens de Pride.”
Ze hoopt dat de brief een averechts effect heeft. ,,Ik kan me voorstellen dat dit er juist voor zorgt dat mensen zich uit gaan spreken vóór de vrijheid van lhbti’ers. Ik denk namelijk dat de schrijvers van de brief pas tevreden zijn wanneer wij allemaal weer in de kast zitten. Maar dat is geen optie.”
bron: www.gelderlander.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.