Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 01 november 2023 @ 01:17 door Travelboy , 581 keer bekeken

Als homo of lesbo ben je meestal de uitzondering. Op school, in de familie. Daarom is er De Kringen, een netwerk van ontmoetingsgroepen. Al 60 jaar. ,,Ik heb op mijn werk altijd hetero's om me heen. In mijn vrije tijd wil ik soms ook in het roze circuit verkeren”, aldus deelnemer Ward Poppen.

 

Katherine Kolff, Ward Poppen en Anne Polhout, actieve leden van de netwerkorganisatie De Kringen.

Katherine Kolff, Ward Poppen en Anne Polhout, actieve leden van de netwerkorganisatie De Kringen

 

Met andere vrouwen praten over leuke vrouwen omdat je daar nu eenmaal op valt. Of met homomannen over je verliefdheid op een man. Bespreken of en hoe je op je werk uit de kast komt. Dat gaat nu eenmaal makkelijker met mensen die óók homoseksueel zijn. Katherine Kolff: ,,Onze slogan is niet voor niets ‘Wees jezelf, ontmoet anderen’.”

 

Het was in 1963 het IKON Radiopastoraat dat het initiatief nam voor De Kringen. Het religieuze is er al lang vanaf maar het netwerk bestaat nog steeds. En 60 jaar is bijzonder genoeg om bij stil te staan, vindt de landelijke organisatie. Op 11 november is er een groot feest in Nijmegen. Bedoeld voor leden, maar ook andere belangstellenden kunnen een kaartje kopen.

 

Niet alleen praatgroepen

 

De Kringen, dat zijn niet alleen praatgroepen, benadrukt Anne Polhout (77) die al 35 jaar lid is. ,,Je vult het programma zelf in. Er zijn groepen die vooral gezellig bij elkaar komen, gaan wandelen of een kookclubje vormen. Er zijn ook kringen die samen uitgaan. Het hangt af van de belangstelling en van de leeftijd. Mijn groep bestaat uit oudere mannen. Bij ons gaat het er vrij rustig aan toe.”

 

De formule van De Kringen is dat de leden samenkomen in groepen. Die bestaan uit zeven tot veertien personen in dezelfde leeftijdscategorie, er zijn groepen voor mannen, vrouwen en jongeren. Via De Kringen kun je in contact komen met een groep in de eigen regio. Of de organisatie helpt met het opzetten van een nieuwe kring. Op dit moment zijn er in Nederland zo'n honderd, in Nijmegen elf.

 

Je vult het programma zelf in. Gezellig bij elkaar komen, wandelen of een kookclubje vormen. Er zijn ook kringen die samen uitgaan

Anne Polhout

 

De insteek is vriendschap, ontmoeting en gezelligheid. Het gaat niet om dating. Hoewel er wel eens relaties ontstaan. De leden komen meestal eens per maand bij elkaar. Als het kan, gewoon bij iemand thuis.

 

Er zijn groepen waarvan de deelnemers elkaar jaren blijven ontmoeten, voor andere leden is lidmaatschap een tijdelijke aangelegenheid. Ward Poppen (38) was in zijn jonge jaren in Utrecht lid van een groep. ,,Dat was na mijn coming out, ik was 19 jaar en had behoefte aan contact met andere jongeren die ook zo waren.”

 

Sociale netwerk vergroten

 

Dat hield op na verloop van tijd, Ward Poppen vond zijn eigen weg en vrienden. Totdat hij onlangs naar Nijmegen verhuisde. ,,Omdat ik De Kringen kende van vroeger, wist ik dat het een goede manier is om je sociale netwerk te vergroten. En het is prettig om onder gelijkgestemden te zijn.”

 

Katherine Kolff (48) kwam pas op latere leeftijd uit de kast. ,,Hoewel ik altijd het gevoel heb gehad: ‘Er klopt iets niet, ik ben anders’. Toen ik 39 was, wilde ik uitzoeken of ik op vrouwen viel. Daarom ben ik bij De Kringen gegaan. Ik ben er nog steeds bij. Het is een fijne vriendinnengroep, we gaan bijvoorbeeld samen naar gayfeesten. Het prettigste vind ik dat ik eens niet de uitzondering ben.”

 

Als jonge twintiger voelde ik me geïsoleerd. Ik kende verder niemand die gay was

Sander Foppele

 

Sander Foppele (33): ,,Als jonge twintiger voelde ik me geïsoleerd. Ik kende verder niemand die gay was en kreeg tien jaar geleden het advies om me aan te sluiten bij De Kringen. Dat is goed uitgepakt. Het zorgde voor een netwerk en het is een fijne club geworden. We gaan soms zelfs weekendjes weg.”

 

Samen ouder worden

 

Groepen blijven niet altijd hetzelfde. Katherine Kolff: ,,Sommige mensen sluiten zich aan na hun coming out. Als dat de belangrijkste reden is, hebben ze De Kringen op den duur niet meer nodig. Dat is niet erg. Bij andere kringen worden de leden samen ouder. Of groepen worden zo groot dat ze opsplitsen. Zo komt er ruimte voor nieuwe leden en voor de zittende deelnemers is het leuk om andere mensen te treffen.”

 

De Kringen viert het 60-jarig bestaan op 11 november in de Thiemeloods. Er is een middagprogramma met muziek, lezingen en dans, een dinerbuffet en een feestavond. Informatie: dekringen.nl.

 

bron: www.ad.nl

 



Reacties

  • goolaa
    woensdag 1 november 2023, 08:09

    heb 23 jaar de kringen Breda e.o geleid met veel plezier maar er komt ook eens een einde aan en dat heeft mij veel verdriet bezorgd. heb 7 kringen gehad 2jongeren, 2 mannenkringen 2  vrouwenkringen en 1 gemengde kring.  maar nu als ik het goed heb is er maar een over, het motivatie ligt vooral bij de kringleider en daar veel van af. heb zelfs subsiedie gehad van de gemeente breda en daar moet je ook voor vechten. ik wens jullie veel plezier in Nijmgen

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.