Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 13 oktober 2023 @ 00:02 door Travelboy , 381 keer bekeken

Twee Letten vernielden tijdens Pride at The Beach in Zandvoort vier regenboogvlaggen. Dat de vernielzucht volgens de politierechter discriminatie als motief had, zorgde ervoor dat het duo een extra hoge boete kreeg van driehonderd euro.

 

Op 30 juli trokken de mannen met een vriend door de badplaats. De 27-jarige E.J. gaf zijn maat J.S. (29) een voetje om een vlag naar beneden te trekken, zagen getuigen. Ook werd een vlaggenstok vernield.

 

De Letten hebben de vernieling bekend. Ze waren dinsdag niet aanwezig bij de rechtszaak. De stichting die Pride at the Beach organiseert, deed aangifte bij de politie.


Haat

 

De mannen waren dronken toen ze de vernielingen aanrichtten in de badplaats. S., die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, verklaarde tijdens een verhoor dat hij ’homo’s haat’. Waarom kon hij niet verduidelijken, werd dinsdag in de rechtbank verteld. Ook zouden op 30 juli leuzen tegen homo’s zijn geroepen tijdens hun tocht door de badplaats, zoals ’fuck gays’.


De advocaat van E.J. vond dat zijn cliënt zich niet schuldig had gemaakt aan discriminatie. Hij had in een dronken bui dingen vernield, aldus de raadsman, en wist niet eens dat het om lhbtiq+-vlaggen ging.

 

Strafverzwarend

 

Maar de politierechter ging daar niet in mee. Hoewel de 27-jarige Let misschien geen anti-homoteksten had geroepen, rekende zij hem de discriminatie toch aan. Dat de vernielzucht een discriminatoir motief had, werkte voor de rechter strafverzwarend.

 

De boete was lager dan de officier van justitie had geëist. Zij had een geldboete van 450 euro gevorderd. De aanklaagster noemde het gedrag van de Letten ’een klap in het gezicht van velen’. Door het vernielen van de regenboogvlaggen hadden zij lhbtiq+-ers de indruk gegeven ’dat ze niet mogen zijn wie ze zijn.

 

bron: noordhollandsdagblad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.