Geplaatst op maandag 27 november 2023 @ 00:00 door Travelboy , 570 keer bekeken
Volgende maand gaat de theaterfilm We are here van theatergezelschap Ten Producties in première. De voorstelling rond drie jonge lhbti-ers zou eigenlijk live op de planken gespeeld moeten worden, in een theaterzaal vol leerlingen. Maar geen school die zich eraan durft te wagen. "Ze vinden het gewoon veel te spannend, ze zijn bang dat de tent wordt afgebroken", zegt artistiek directeur Corien Feikens van Ten Producties. Geen live theater? Dan maar een film, dachten ze bij het theatergezelschap.
Ten Producties maakt voorstellingen voor jongeren en jongvolwassenen, "over maatschappelijk actuele onderwerpen die schuren, die je liever wilt vermijden." Waar eerdere voorstellingen nog met open armen werden ontvangen door scholen, is dat deze keer compleet anders.
"Het is een voorstelling over queer empowerment", vertelt Corien. "Ik vind het belangrijk dat onze jonge doelgroep verhalen hoort die niet binnen de norm horen, niet binnen de hetero-norm. Dit is een voorstelling over drie jonge mensen die daar niet binnen zitten, maar dat mocht niet gehoord worden: de voorstelling werd niet verkocht.
Scholen zeiden geen interesse te hebben. "Ze zeiden: dit speelt niet bij ons. Maar dat geloof ik niet. Ik denk vooral dat scholen heel erg bang waren voor reacties die er eventueel zouden kunnen gaan ontstaan. Dat zeiden ze ook. Terwijl: als we de tekst gingen voorlezen aan de jongeren waren ze eigenlijk vooral heel benieuwd, engaged in het verhaal en benieuwd hoe het zou aflopen."
Eigenlijk is wat de scholen zeggen niet meer van deze tijd, maar Corien heeft wel een verklaring voor deze opstelling:
De voorstelling is zo belangrijk dat werd besloten er een filmregistratie van te maken. "Je moet altijd verhalen blijven vertellen die niet over jezelf gaan. want dan worden we opener naar elkaar, toleranter naar elkaar. Dus toen hebben we besloten dat we er een hele vette filmregistratie van gingen maken."
De film is inmiddels op een aantal scholen vertoond en dat was heel leerzaam, vertelt Corien. "We merken heel erg hoe belangrijk het is dat er een inleiding komt. Jongeren hebben toch een bepaald beeld bij film: ze denken dat ze bij The Avengers zijn bij wijze van spreken, maar dat is het niet. Het is echt een theatervoorstelling op film."
We are here gaat over drie jongeren uit de lhbti-community. De vriendin van een jonge vrouw komt uit als non-binair, wat heel veel vragen veroorzaakt. Wat moet ik hiermee, wat zegt dit over mij? Een jonge man is openlijk gay en straalt dat ook uit. Maar hij heeft zijn hele leven al te maken met subtiele vormen van agressie en pesterijtjes vanwege zijn geaardheid. En een andere jong man kan niet uit de kast komen vanwege de culturele achtergrond en normen en waarden van zijn familie. De verhalen zijn gebaseerd op de echte levens van de drie acteurs.
"We hebben een try-out gehad zonder inleiding, toen kwamen inderdaad de reacties waar docenten bang voor waren. Op het moment dat we wel een inleiding gaven vertelden we: 'dit gaat ongemak opwekken, laat dat er zijn en reageer met je buurman, ga niet schreeuwen naar het scherm'. Toen ontstond een hele mooie spanning en een heel mooi nagesprek. Want ze zijn gewoon heel nieuwsgierig naar die verhalen en ze willen er meer over weten."
Willen de scholen niet naar het theater komen? Dan doen we het toch andersom, was de gedachte. "We hebben nu een uitgebreid lespakket om de film heen gemaakt. Er gaat altijd een theaterdocent mee die het nagesprek voert. Die is zelf ook queer, zodat jongeren zelf ook gelijk de kans hebben om hem persoonlijke vragen te stellen. Zodat het hele mysterie rondom de lhbti-community verdwijnt, dat er meer duidelijkheid ontstaat en je denkt: die verschillen zijn helemaal niet zo groot."
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.