Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 14 augustus 2023 @ 00:04 door Travelboy , 474 keer bekeken

Holebi’s botsen op reis nog steeds op vooroordelen en ongemakken. Daarom heeft het Gentse reisbureau van Dieter Covent en Julie De Jaeger zich gespecialiseerd in LGBTQ-reizen, in groep en op maat. “Als gay man is het niet altijd fijn om in te checken in een hotel”, klinkt het.

 

Middenin de pandemie, begin 2021, richtten Dieter en Julie vol trots hun Gents reisbureau op: Travitude. De focus lag toen op kleinschalige, avontuurlijke groepsreizen en reizen op maat, met aandacht voor diversiteit. Zo probeerden ze ervoor te zorgen dat de groep divers was qua afkomst, geslacht, geaardheid en overtuiging.

 

Later besloten ze om hun focus volledig te verleggen naar LGBT-reizen, vanuit persoonlijke frustraties. “Als gay man is het niet altijd fijn om in te checken in een hotel”, vertelt Dieter. “Ze zien plots twee mannen staan en slaan in paniek dat er een dubbel bed voorzien is in plaats van twee aparte bedden. Je moet dan telkens weer uit de kast komen precies, terwijl één keer al genoeg is.”

 

Dieter en Julie in Gent.

Dieter en Julie in Gent. — © if

 

Regenboogreizen

 

Het is een van de vooroordelen en ongemakken waar Dieter en andere queers steevast mee geconfronteerd worden als ze op reis gaan. Daarom besloten hij en Julie (die hetero is, maar veel queer vrienden heeft met dezelfde frustraties) om nog steeds groepsreizen en reizen op maat te voorzien, maar dan gericht op de LGBTQ-gemeenschap.

 

“Zowel voor de groepsreizen als voor de reizen op maat nemen we op voorhand contact op met de hotelier zodat we weten dat ze LGBTQ-vriendelijk zijn”, zegt Dieter. “We willen ook zeker zijn dat de chauffeurs en de gidsen regenboog-vriendelijk zijn. Zodat de klanten op voorhand weten dat ze zich nergens moeten verantwoorden. Bij elke boeking schenken we ook een deel aan de Rainbow Railroad, een organisatie die LGBTQ-ers in risicogebieden een veilig onderkomen geeft.”

 

 

 

Okay to be gay-bestemmingen

 

Tijdens de groepsreizen zorgen Dieter en Julie er ook voor dat de groep (van maximum twaalf personen) leden van de lokale LGBTQ-gemeenschap kunnen leren kennen. “We voorzien bijvoorbeeld een kookworkshop in Thailand bij een gay koppel thuis, zodat ze naar elkaars ervaringen kunnen luisteren. We steken ook altijd een stad in het programma met een bruisend nachtleven waar ze niet scheef worden aangekeken . Wie die avond niet wil uitgaan, kan natuurlijk ook gewoon wat gaan drinken.”

 

Travitude blijft een reisbureau dat wegblijft van de clichés. Eerder dan de typische zon-zee-strandvakanties, reiken Dieter en Julie avontuurlijke, culturele reizen aan naar onder andere IJsland, Mexico, Thailand, Madeira en Colombia. “Voorlopig organiseren we enkel reizen naar bestemmingen waarvan we weten dat het daar okay is om gay te zijn.”

 

“Maar als klanten een reis willen plannen naar een land waar er nog straffen staan op homo zijn, gaan we alle nodige informatie voorzien zodat we weten waar ze op moeten letten.”

 

 

 

Alle leeftijden zijn welkom bij Travitude, ook voor de groepsreizen. Een mix kan net interessant zijn volgens Dieter. “Zo kunnen we elkaars blik nog meer verruimen.” Je hoeft zelfs niet queer te zijn om mee te gaan. “We gaan nooit iemand weigeren, elke boeking bij Travitude is een erkenning van de hele LGBTQ-gemeenschap, maar de focus ligt wel op de gemeenschap.”

 

Website: www.travitude.be

 

bron: www.nieuwsblad.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.