Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 29 november 2023 @ 00:26 door Travelboy , 283 keer bekeken

Het Internationaal Homomonument aan de Koekamp in Den Haag is beklad. Op foto's is te zien dat er hakenkruizen op zijn geverfd en er een hartje staat met de tekst 'Antifa' ernaast. Wie achter de bekladding zit, is niet bekend.

 

Bekladdingen op het monument

 

De bekladdingen zijn vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag aangebracht. De uitingen zijn met een rode kleur aangebracht.

 

Het Homomonument in Den Haag werd in 1993 onthuld en is een monument voor homoseksuelen die tijdens de bezettingsjaren door oorlog om het leven zijn gekomen. Daarnaast is het gedenkteken, metalen sculptuur van een lint, een teken van strijd om erkenning van gelijke rechten en tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

 

Vaker beklad


Het homomonument is vaker beklad. Zo ook deze zomer nog. Ook de regenboogbankjes tegenover het monument zijn meerdere keren doelwit geweest van vandalen.

 

De Stichting Internationaal Homomonument Den Haag (IHDH) had er destijds al geen goed woord voor over. 'Wij hopen dat deze laffe daders worden opgespoord en bestraft', zei de IHDH toen.

 

bron: www.denhaagfm.nl

 

Politiek en LHBTI-gemeenschap geschrokken van bekladding homomonument: 'Een slag in het gezicht'

 

Het bestuur van de Stichting Internationaal Homomonument en LHBTI-belangen organisatie COC Haaglanden zijn geschrokken van de bekladding van het monument aan de Koekamp. 'We zien een toenemende onverdraagzaamheid', schrijven zij. Ook Hart voor Den Haag en GroenLinks reageren vol afschuw op het vandalisme. 'We moeten ons uit blijven spreken tegen deze haat'
 
'Deze bekladding geeft maar weer eens aan dat tolerantie niet voor iedereen vanzelfsprekend is en dat we ons moeten blijven inspannen voor acceptatie', meldt het bestuur van Stichting Internationaal Homomonument in een reactie. Ze zegt zich zorgen te maken over discriminatie en polarisatie. Het monument zelf is weer schoongemaakt. De stichting zegt aangifte te doen. 'Wij hopen dat de daders opgespoord worden.'
 
Het beeld werd in juli van dit jaar ook al beklad. Op het monument aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov was 'Weg met pride' geschreven en bij het bankje 'Fuck Pride'. Ook werd het regenboogbankje beklad met zwarte strepen.
 

Slag in het gezicht

 

Ook het COC Haaglanden, die zich inzetten voor LHBTI-belangen, is geschrokken. 'Deze bekladding, waarin een hakenkruis is gebruikt, is een slag in het gezicht', zegt vicevoorzitter Paulien van der Hoeven.
 
'We zien een toenemende onverdraagzaamheid richting de queer gemeenschap op sociale media en in de openbare ruimte. Een ontwikkeling waar wij ons als COC Haaglanden grote zorgen over maken.'
 

Bloemen leggen

 

-----------------------------------

 
Raadslid Isabel Bos van GroenLinks legde vanmiddag bloemen bij het homomonument dat beklad werd. 'Wij tonen respect als reactie op respectloosheid', schrijft ze op X.
 
Ook roept ze anderen op om vandaag een kleurrijk bloemetje bij de Koekamp te leggen.
 

Hogere straffen

 

Hart voor Den Haag zegt hogere straffen te willen voor het bekladden van monumenten. Wat Richard de Mos betreft valt daarbij ook te denken aan gemeentelijke straffen, zoals het afnemen van een parkeervergunning, het intrekken van de Ooievaarspas of, indien van toepassing, het korten op bijstand.
 
'Misselijk dat het homomonument op zo’n schofterige wijze is besmeur', zegt De Mos. Omdat het vaker gebeurt dat monumenten worden beklad heeft hij vragen gesteld aan het college. 'De vol-idioten die zulks doen moeten we harder aanpakken, zodat ze bij moeders thuis gaan kliederen en onze monumenten en standbeelden met rust laten.'



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.