Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 28 april 2023 @ 00:09 door Travelboy , 583 keer bekeken

Afgelopen donderdag werd de eerste Nederlandse Eurovision Lipsync Contest (ELC) gehouden in Maastricht. Drag queens van over de hele wereld verzamelden zich bij internationale studentenvereniging Kaleido om uit te maken wie Nederland gaat vertegenwoordigen in de finale van de Europese competitie eind september dit jaar. De winnaar? De Duitse Dahlia Danger.

 

Duitse drag queen wint eerste Maastrichtse Eurovision Drag Show wedstrijd

 

Global Studies student Fotis Barlakas (21), producent en presentator van het ELC Maastricht en zelf drag queen, werd benaderd door de Noorse oprichter van het ELC. Of hij een Nederlandse versie van de wedstrijd wilde opzetten? Barlakas zei ja en nam contact op met internationale studentenvereniging Kaleido Maastricht om hem te helpen het evenement te organiseren.

 

"We vinden het belangrijk om bij te dragen aan de culturele scene van Maastricht", zegt Sterre van de Ven, UCM student en Kaleido-bestuurslid. "We geven mensen graag een creatief platform dat gericht is op inclusie en diversiteit, dus het idee om zo de queer identiteit te vertegenwoordigen maakte ons gelijk enthousiast."

 

Een professionele jury - bestaande uit een visagiste, een Limburgse drag queen en een queer vechtsportatleet - bepaalde samen met het publiek wie de winnaar werd. "Om het eerlijk te houden", zegt Barlakas.

 

Ondanks dat de winnaar Nederland vertegenwoordigt bij de finale in september, had de show nogal wat internationale deelnemers. Er waren ook enkele UM-studenten aanwezig, zowel in het publiek als bij de deelnemers. De winnaar, Dahlia Danger (20), komt uit Duitsland.  "Mijn favoriete onderdeel van deze wedstrijd was absoluut de reactie van het publiek op mijn outfit reveal tijdens mijn eerste optreden", zegt hij. Hij droeg een op maat gemaakte fluwelen poncho die hij uittrok om daaronder een fluwelen jurk te onthullen. De positieve feedback, ook van de jury, gaf hem het vertrouwen om tijdens de tweede en derde ronde van de wedstrijd het beste van zichzelf te geven.

 

Dahlia kwam uit Frankfurt en besloot mee te doen omdat hij "super enthousiast was om nieuwe mensen te ontmoeten en de Nederlandse drag te bekijken. Het is heel divers. De gemeenschap in Nederland is erg solidair met elkaar." Hoewel er gezonde concurrentie was tussen de deelnemers, was er geen sprake van spanning. Het gemeenschapsgevoel en de acceptatie van drag door het grote publiek in Nederland is iets waar Dahlia jaloers op zegt te zijn. In Duitsland heeft hij veel horrorverhalen gehoord over drag queens die in elkaar worden geslagen als ze in vol ornaat naar buiten gaan. "We kunnen veel leren van de mensen in Nederland."

 

bron: www.observantonline.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.