Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 26 september 2023 @ 00:01 door Travelboy , 755 keer bekeken

Via een Kamerbrief laat minister Kuipers (D66) weten dat de PrEP-pil wordt opgenomen in het zorglandschap. Met het preventiemiddel is hiv terug te dringen. Wel moeten gebruikers de pillen zelf betalen. „Voor kwetsbare groepen is dat heel lastig.”

 

Alles over PrEP, de pil die hiv voorkomt | Aidsfonds

 

Iedereen die zich wil beschermen tegen hiv met de preventiepil PrEP, moet dat vanaf augustus volgend jaar kunnen doen via de GGD. Dat schrijft demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) maandagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. De PrEP-zorg wordt dan betaald zoals andere soa-zorg, namelijk uit de zogenoemde ASG-regeling. Zo is bekend geworden dat PrEP een structurele plek krijgt in het zorglandschap.

 

Tot augustus 2024 loopt nog een pilot bij de GGD’s, waarin mensen met een verhoogd risico op hiv – met name mannen die losse seksuele contacten hebben met andere mannen – PrEP kunnen krijgen. Voor 7,50 euro per maand krijgen ze dertig PrEP-pillen (goed voor een maand bescherming) en bijbehorende testen. Met de pilot onderzoekt het RIVM het effect van PrEP op hiv en andere soa’s, waartegen PrEP niet beschermt.

 

Inmiddels is bekend dat PrEP een belangrijke rol speelt in het terugdringen van hiv. De GGD Amsterdam, die de regio bedient met van oudsher de meeste infecties, meldde maandag een daling van maar liefst 95 procent sinds 2010: van tweehonderd naar negen infecties in 2022. Wat betreft de laatste jaren schrijft de GGD die daling mede toe aan PrEP. Later dit jaar worden landelijke cijfers bekend.


Hogere kosten

 

PrEP is kosteneffectief, blijkt maandag uit nieuw onderzoek van het RIVM. Een hiv-infectie voorkomen is namelijk veel geld waard: één infectie kost de samenleving tonnen, omdat hiv-medicijnen een leven lang worden vergoed. PrEP-gebruik leidt ook niet tot een toename aan andere soa, aldus het RIVM.

 

Een groot probleem van de pilot is het beperkte aantal plekken (8.500). Zo’n 3.000 mensen staan op de wachtlijst bij de GGD’s. In principe kunnen zij ook bij de huisarts terecht voor PrEP, maar niet alle huisartsen willen die zorg op zich nemen. Bovendien zijn daar de pillen en testen voor eigen rekening. Afhankelijk van de apotheek kosten die pillen tussen de 10 en 60 euro per dertig, volgens een prijslijst van actiegroep PrEPnu. Testen kosten al gauw honderden euro’s per jaar.

 

De minister schrijft nu dat het maximum aantal plekken bij de GGD volgend jaar vervalt. Daarmee wordt PrEP bij de GGD ook toegankelijk voor mensen buiten de risicogroepen, bijvoorbeeld vrouwen die seks hebben met biseksuele mannen of met mensen uit landen waar hiv vaak voorkomt. Wel moeten PrEP-gebruikers de kosten van de pillen bij de GGD zelf gaan betalen. De minister verwacht dat die neerkomen op 30 euro per dertig pillen. Zo kunnen meer mensen PrEP-zorg krijgen. Daarvoor reserveert het ministerie 7,1 miljoen euro per jaar.


Liefst in zorgverzekering

 

Voor veel mensen is een eigen bijdrage prima, zegt Jorian van Schagen, bestuurslid bij PrEPnu. „Maar juist voor de kwetsbare groepen, waar de GGD zich op richt, is dat heel lastig.” Uit de onderzoeken van het RIVM blijkt dat tot nu toe twee derde van de PrEP-gebruikers bij de GGD theoretisch is opgeleid, bijna de helft een migratieachtergrond heeft, en 16 procent jonger is dan 25 jaar.

 

Het RIVM adviseert dat personen die niet „financieel draagkrachtig genoeg” zijn de medicatie niet hoeven te betalen. Maar de minister neemt dat advies niet over. Hij vindt 30 euro een acceptabel bedrag.

 

Hiv voorkomen is zeer waardevol: één infectie kost de samenleving tonnen, vanwege de levenslange vergoeding van de medicijnen

 

Toch is PrEPnu, dat al tien jaar strijdt voor toegankelijke PrEP, blij met de nieuwe stap van de minister. Van Schagen: „Eindelijk lijkt het erop dat PrEP breedschalig inzetbaar wordt.” Het liefst ziet hij dat PrEP in de zorgverzekering komt, maar dat ligt politiek lastiger.

 

De actiegroep benadrukt dat PrEP nog steeds beschikbaar moet blijven via de huisarts. Als het aan het ministerie ligt, kunnen niet-kwetsbare PrEP-gebruikers worden doorverwezen naar de huisarts, maar die wordt niet gedwongen PrEP-zorg te leveren.

 

bron: www.nrc.nl

 

Hiv-preventiepil vanaf vandaag verstrekt, GGD's verwachten wachtlijsten
 

Aantal nieuwe hiv-besmettingen in Amsterdam bijna nul

 

In Amsterdam wordt bijna niemand meer besmet met hiv. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Aidsfonds-Soa Aids Nederland. Volgens het fonds is dat omdat preventiemiddel PrEP steeds beter beschikbaar is.

 

Volgens de nieuwste cijfers hebben vorig jaar (naar schatting) negen mensen de diagnose hiv gekregen in de stad. Die aantallen dalen al enkele jaren hard: in 2021 kregen in Amsterdam zo’n 66 mensen de diagnose hiv. In 2019 ging het nog om 128 diagnoses. In heel Nederland kregen in 2021 nog 427 mensen te horen dat ze de ziekte hadden opgelopen.

 

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds - Soa Aids Nederland is verheugd: “Na ruim veertig jaar van vereende inzet tegen de verspreiding van hiv, is dit geweldig goed nieuws. Het is dus mogelijk om hiv en aids te stoppen.” Hij hoopt dat het toekomstige kabinet dezelfde focus en inzet heeft als Amsterdam. “Dan kunnen we in Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties tegen 2030.”

 

PrEP

 

Het fonds stelt dat de daling in Amsterdam te danken is aan extra financiering om het hiv-preventiemiddel PrEP voor meer mensen toegankelijk te maken. PrEP bestaat uit een pil die is te verkrijgen via de huisarts of de GGD. Wie die pil elke dag of voor en na seks inneemt, heeft een veel kleinere kans om hiv op te lopen. Het middel is beschikbaar voor mensen die een verhoogd risico lopen: mannen die seks hebben met mannen, trans mannen of vrouwen die seks hebben met mannen en sommige sekswerkers.

 

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Wanneer een lichaam zich door hiv niet langer kan beschermen tegen virussen en bacteriën is er sprake van aids. Wereldwijd sterven jaarlijks nog steeds ruim 630.000 mensen aan de gevolgen van aids, stelt het fonds. In Nederland leven 24.000 mensen met hiv. Omdat er medicatie beschikbaar is, hoeft aids niet meer dodelijk te zijn.

 

De aidsepidemie ontstond in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Inmiddels zijn er wereldwijd tientallen miljoenen mensen aan de ziekte overleden.

 

bron: www.parool.nl

 

Luister naar interview bij het NOS Radio1 journaal



Reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.