Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 26 juni 2023 @ 00:06 door Travelboy , 576 keer bekeken

Hoewel de Turkse politie de mars probeerde op te breken met wegversperringen en het centrum van Istanbul afzette, hield dat de lgbtqi-beweging niet tegen om via zijstraatjes alsnog de Pride te vieren.

 

Turkije is onder het bewind van president Recep Tayyip Erdogan steeds minder tolerant geworden ten opzichte van de lgbtqi-gemeenshap. Sinds 2015 is de Pride Parade verboden in Istanbul, maar dat houdt de gemeenschap niet tegen om elk jaar massaal af te zakken naar het Taksimplein, waar de optocht normaal doorgaat.

 

Zoals vorige jaren was de politie ook zondag massaal aanwezig. Ze probeerde door wegblokkades op het Taksimplein en elders in het centrum van Istanbul een grote opkomst weg te houden.

 

Alweer tientallen mensen gearresteerd tijdens Pride in Istanbul

De organisatie achter de Turkse Pride laat in een verklaring weten dat ze niet bang is van het verbod om te protesteren. Foto: afp

 

Toch hield dat de gemeenschap niet tegen om, tijdens de 21ste editie van de Pride in Istanbul, samen te komen. In de loop van de dag werden minstens zestig mensen gearresteerd omdat ze deelnamen aan de Pride, aldus de organisatie zelf. Ook journaliste Hazal Sipahi werd kort aangehouden. Sipahi, een journaliste die voornamelijk schrijft over de queergemeenschap, zou intussen vrijgelaten zijn.

 

Afbeelding

 

De organisatie achter de Turkse Pride laat in een verklaring weten dat ze niet bang is van het verbod om te protesteren. ‘Jullie zullen aan ons wennen. Vandaag zijn we hier nog steeds, ondanks al jullie verboden en tegen jullie wensen in.’

 

‘Familiewaarden’

 

De gouverneur van Istanbul, Davut Gül, had vrijdag al aangekondigd dat hij de Pride niet zou laten doorgaan omdat die ‘onze familiewaarden in gevaar brengt’. Zijn mening komt overeen met die van president Erdogan. Erdogans verkiezingscampagne afgelopen mei focuste dan ook op ‘het gevaar’ van de lgbtqi-gemeenschap. Hij noemde die onder meer ‘pervers’. Door die haatdragende campagne van Erdogan vreest de lgbtqi-gemeenschap voor haar veiligheid.

 

Vorig jaar werden bijna 400 mensen gearresteerd tijdens de Pride en was er sprake van politiegeweld. Ook vorige week, tijdens de negende editie van de Trans Pride Parade, werd een tiental mensen gearresteerd.

 

bron: www.standaard.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.