Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 14 december 2023 @ 00:01 door Travelboy , 284 keer bekeken

Tientallen mensenrechtenorganisaties hebben er bij de Roemeense autoriteiten op aangedrongen om de rechten van paren van hetzelfde geslacht te handhaven.

 

Ze verwijzen daarbij naar een eerdere uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die aandringt op wettelijke bescherming van paren van gelijk geslacht.

 

 

‘Alle gezinnen verdienen erkenning en wettelijke bescherming’, aldus een petitie ondertekend door vijfendertig rechtengroepen.

 

‘De Roemeense staat moet, via de regering en het parlement, oplossingen bieden voor concrete levenssituaties voor al zijn burgers.’

 

De petitie, geïnitieerd door lhbti-belangenorganisatie ACCEPT, spoorde beleidsmakers aan om de wetgeving te veranderen om huwelijken van gelijk geslacht mogelijk te maken, dergelijke huwelijken in het buitenland te erkennen en burgerlijke unies goed te keuren.

 

Geen topprioriteit

 

Eind november zei de linkse premier Marcel Ciolacu dat dit niet tot zijn topprioriteiten behoorde, omdat de Roemeense samenleving niet klaar zou zijn om gezinnen van gelijk geslacht te erkennen.

 

Het hoofd van de centrumrechtse Liberale Partij van de regerende coalitie en senaatsvoorzitter Nicolae Ciuca zei dat zijn partij ‘traditionele gezinnen’ steunde.

 

Roemenië heeft homoseksualiteit in 2001 gedecriminaliseerd, decennia later dan andere delen van de Europese Unie, maar verbiedt nog steeds huwelijken en burgerlijke partnerschappen voor paren van gelijk geslacht.

 

Verkiezingen

 

In Roemenië zijn komend jaar lokale, Europese, algemene en presidentsverkiezingen.

 

Uit een onderzoek in opdracht van ACCEPT uit 2021 blijkt dat 71 procent van de Roemenen zei dat de wettelijke erkenning van het burgerlijk huwelijk voor koppels van gelijk geslacht geen enkele invloed op hun leven zou hebben.

 

bron: www.rozegolf.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.