Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 23 mei 2023 @ 00:07 door Travelboy , 440 keer bekeken

De LHBTI Belangenorganisatie COC Kennemerland heeft het initiatief genomen om in gesprek te gaan met de Haarlemse fractie van Forum voor Democratie (FVD). Aanleiding hiervoor is het betoog van FVD-fractievoorzitter Marije Hartman, waarin zij kritiek uitte op het budget dat de gemeente Haarlem jaarlijks vrijmaakt voor de bestrijding van homofobie. Tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag vertelt Jos Ahlers, vertegenwoordiger van COC Kennemerland, over de noodzaak van dit gesprek en de zorgelijke ontwikkelingen rondom LHBTI-beleid.

 

Ahlers legt uit dat het COC verrast was door de kritiek van Hartman op het budget van 40.000 euro om homofobie te bestrijden. “De helft van het budget komt van het Rijk, want Haarlem is een regenbooggemeente”, legt Ahlers uit. “Dat betekent dus dat de gemeente er 20.000 euro jaarlijks beschikbaar stelt voor projecten. Op het totale gemeentebudget van 629 miljoen is dat 0,003 procent van het hele budget. Wij vonden dat niet een overdreven groot bedrag.”

 

Luister hier het hele gesprek terug.

 

 

“Wij zien natuurlijk wel in toenemende mate een soort van aanval op LHBTI-beleid vanuit de hoek van partijen als Forum. Dat zien we in heel Nederland en dat is best een zorgelijke ontwikkeling”, vertelt Ahlers. “Het bizarre is dat wij als COC en als COC-Kennemerland staan voor een veilige, inclusieve maatschappij waarin iedereen kansen heeft om zich te ontwikkelen tot wie hij of zij of het is. En volgens mij ligt dat redelijk in lijn met de standpunten van Forum. Dus wij begrijpen die aanvallen niet zo goed.”

 

“Laten we beginnen met een kopje koffiedrinken. Ik denk dat je zo’n gesprek vooral moet beginnen met naar elkaar te luisteren”

Jos Ahlers, COC Kennemerland

 

Ahlers vindt de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap in Haarlem over het algemeen goed, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. “Haarlem is best wel een positieve uitzondering, in Kennemerland heb ik het dan over. In andere delen van Nederland zien we die tegenbeweging nog veel agressiever en veel lelijker. Hier valt het eigenlijk nog wel mee. Maar het speelt wel, het gebeurt wel”, legt hij uit.

 

Het gesprek aangaan

 

Hoewel Ahlers niet weet waar de ideeën van Forum precies vandaan komen, gelooft hij dat een open gesprek de beste manier is om elkaar te bereiken: “Laten we beginnen met een kopje koffiedrinken. Ik denk dat je zo’n gesprek vooral moet beginnen met naar elkaar te luisteren. Proberen zo open en zo eerlijk mogelijk naar elkaar te luisteren. Zonder aannames en zonder vooroordelen.”

 

bron: https://haarlem105.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.