Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 23 juni 2023 @ 00:01 door Travelboy , 471 keer bekeken

De rechtbank van de Noord-Italiaanse stad Padua gaat de geboorteaktes van kinderen van homoseksuele koppels aanvechten. In de praktijk betekent dat dat de meemoeder of -vader haar of zijn officiële ouderschap verliest. De beslissing zal wellicht aanleiding geven tot heel wat rechtszaken.

 

In Italië is er geen homohuwelijk, maar sinds 2016 kunnen partners van hetzelfde geslacht wel een een geregistreerd partnerschap aangaan. Dat verleent hen in grote lijnen vergelijkbare rechten als die binnen een burgerlijk huwelijk, maar er zijn ook beperkingen. Zo is adoptie van het kind van de biologische ouder door de niet-biologische partner niet toegestaan.

 

In de praktijk schreven veel gemeenten jarenlang toch beide homoseksuele ouders in als ouder in de geboorteakte. Maar daar heeft de radicaal-rechtse regering van premier Giorgia Meloni, die holebirechten wil inperken, een einde aan gemaakt.

 

In maart kwam ze met een rondzendbrief waarin ze gemeenten verbiedt om nog langer beide ouders - de biologische en de niet-biologische - te registreren als ouder. De brief verwees naar een eerdere uitspraak van het Hof van Cassatie over de kwestie.


Terugwerkende kracht

 

De rechtbank van Padua gaat nu nog een stap verder en vecht alle geboorteaktes aan van kinderen met een homoseksueel ouderpaar die in de stad werden geregistreerd. Ze doet dat met terugwerkende kracht: van 2017 tot nu. In totaal gaat het om 33 geboorteaktes, waarop telkens vrouwen vermeld zijn als ouders.

 

De beslissing zal mogelijk aanleiding geven tot heel wat burgerlijke rechtszaken. Voor de niet-biologische ouders heeft ze dan ook een grote impact. Zo mogen zij geen medische behandeling voor hun kinderen goedkeuren zonder een toestemming op papier van de biologische ouder. Wordt de biologische ouder ziek of sterft hij of zij, dan heeft de niet-biologische ouder geen recht om de kinderen op te vangen.

 

bron: www.vrt.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.