Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 25 november 2023 @ 00:01 door Travelboy , 292 keer bekeken

Donderdag 23 november 2023 erkende de Senaat de verantwoordelijkheid van Frankrijk bij de veroordeling van homoseksuelen tussen 1945 en 1982. Het wetsvoorstel stelde op initiatief van de socialistische groep ook compensatie voor voor de schade geleden door mensen die daartoe veroordeeld waren, wat werd geweigerd door de Senaat.

 

Een groep Franse socialistische senatoren heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Senaat om het Franse ‘beleid van criminalisering en discriminatie’, dat tussen 1942 en 1982 tegen homoseksuelen werd gevoerd, te laten erkennen. om de gemaakte fouten te erkennen”, verklaarde Hussein Bourgi,

 

de socialistische senator aan de wieg van de tekst, op 22 november 2023 op France info. De volgende dag namen de senatoren eindelijk een tekst aan die tot doel heeft “de verantwoordelijkheid van de Franse staat” alleen voor de periode 1945 tot 1982.

 

De rechtse senatoren weigerden feitelijk de feiten uit 1942 te erkennen, aangezien Frankrijk destijds onder bezetting was van het Vichy-regime. Het is nog steeds een overwinning. Volgens socioloog Régis Schlagdenhauffen zijn in Frankrijk mogelijk tot 50.000 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen.

 

 

Homoseksualiteit werd pas in 1982 gedecriminaliseerd

 

Als Frankrijk het eerste land ter wereld was dat homoseksualiteit decriminaliseerde, stonden verschillende wetsartikelen het land in 1791 toe burgers te veroordelen in relaties met mensen van hetzelfde geslacht na die datum. Deze laatsten riskeerden straffen variërend van zes maanden tot drie jaar gevangenisstraf en enkele duizenden franken aan boetes. Als redenen worden gegeven: “publieke verontwaardiging over het fatsoen”, “aantasting van de moraal” of zelfs “het aanzetten tot losbandigheid bij minderjarigen”.

 

Als vandaag de dag veel Franse persoonlijkheden, politici, acteurs en presentatoren het hebben aangedurfd om in het openbaar over hun seksuele geaardheid te spreken, duurde het tot 1982 voordat homoseksualiteit in Frankrijk officieel werd gedecriminaliseerd.

 

Michel Chomarat, 74, gearresteerd in 1977 in Parijs in een homobar. In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Têtu geloofde Joël Deumier, medevoorzitter van de vereniging SOS Homophobia en advocaat, ook dat deze ‘erkenning’ van de rol van Frankrijk ‘onmisbaar’ was.

 

In het senaatswetsvoorstel, geïnitieerd door de socialisten en ondertekend door vooral de groenen, communisten en centristen, werd ook om financiële compensatie gevraagd. En meer precies: een minimumvergoeding van 10.000 euro voor een veroordeelde persoon en 150 euro per dag gevangenisstraf. Maar de Senaat weigerde de component ‘herstel’ te erkennen.

 

Dit is een google transalate vertaling

 

bron: www.femmeactuelle.fr



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.