Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 19 december 2023 @ 01:57 door Travelboy , 237 keer bekeken


Zondag, 28 mei. De Turkse president Erdogan staat bovenop zijn presidentiële bus in de Istanbulse wijk Uskudar. Het is net bekend dat hij opnieuw de verkiezingen heeft gewonnen. Boven een joelende menigte geeft hij zijn eerste overwinningsspeech. En het duurt niet lang voor de term 'lhbti' valt.

 

Video
 

"Is de oppositie pro-lhbti?" vraagt hij.
"Ja!" roept de menigte.
"Laten we lhbti infiltreren in onze AKP?"
"Nee!" roept de menigte.
"Voor ons is de familie heilig!"

 

Dat Erdogan de lhbti-gemeenschap geen warm hart toedraagt, is al langer bekend. Hij noemde ze al eens 'pervers' en 'vijanden van de staat'. Maar dit keer maakte Erdogan er een groot verkiezingsthema van. Tijdens zijn campagne noemde hij de oppositie herhaaldelijk 'lhbti-supporters' en lhbti'ers zelf 'een gif is dat is geïnjecteerd in de familie'. Bij een verkiezingsrally zei hij daarnaast: "We zijn tegen lhbti'ers, want een sterke familie maakt een sterke natie".

 

Lhbti-rechten staan al jaren onder druk in Turkije. Sinds 2015 is de Istanbul Pride verboden, officieel vanwege 'openbare veiligheid'. Wie toch de straat op gaat, krijgt te maken met politiegeweld. Ook dit jaar werd de Pride hard neergeslagen, meer dan honderd activisten werden gearresteerd.

 

Nu Erdogan nog een termijn president blijft, maakt de queergemeenschap zich meer zorgen dan ooit. "Het was zwaar om de verkiezingsuitslag te zien, want het was de laatste hoop voor mensen die nog vechten voor vrijheid en mensenrechten", zegt queeractivist Nazli, die zich identificeert als non-binair. "Er is veel haat losgekomen tegen ons. Dat maakt het nog moeilijker om onszelf zijn."


Toenemende haat

 

Queerorganisaties vrezen dat Erdogans uitspraken leiden tot meer haat en geweld tegen lhbti'ers. Meldingen van fysiek geweld tegen queerpersonen nemen jaarlijks toe in Turkije. Afgelopen zomer probeerde een boze menigte bijvoorbeeld binnen te dringen bij een kunsttentoonstelling in Istanbul. Ze beschuldigen de kunstenaar van lhbti-propaganda en kwamen verhaal halen. De politie kon voorkomen dat ze naar binnen gingen.

 

Daarnaast is de gemeenschap bang dat het de deur openzet voor repressieve anti-lhbti-wetten. Die zorgen komen voort uit Erdogans nieuwe coalitie met twee kleine strenge islamistische partijen: Huda Par en Yeniden Refah. Die pleiten onder meer voor gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes, en het toestaan van kindhuwelijken. Als het aan hen ligt, komt er ook een eind aan een wet die geweld tegen vrouwen aanpakt en ze willen een verbod op lhbti-organisaties.

 

Erdogans partij AKP is intussen bezig met een grondwetswijziging, waarin staat dat het huwelijk uitsluitend een verbond is tussen man en vrouw. Het moet alleen nog worden voorgelegd aan het parlement, waar zijn coalitie een meerderheid heeft. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onbekend.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.