Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 26 oktober 2023 @ 00:01 door Travelboy , 414 keer bekeken

Het Vaticaan heeft het ontslag aanvaard van de Poolse bisschop Grzegorz Kaszak na een ophefmakend seksschandaal. Een priester uit zijn bisdom had een orgie (of seksfeestje) georganiseerd in zijn parochiewoning. Toen een deelnemer tijdens het feestje onwel werd, weigerde de priester hulpverleners binnen te laten. De zaak kwam eind september aan het licht en veroorzaakte heel wat ophef in Polen.

 

 

In Polen moet bisschop Grzegorz Kaszak zijn taken neerleggen nadat een priester uit zijn bisdom een seksfeestje heeft georganiseerd. Recent kwam aan het licht dat een priester in zijn ambtswoning, de pastorie van de basiliek van de Heilige Maagd Maria, een mannelijke prostitué had uitgenodigd. Ook verschillende andere priesters woonden het feestje bij. 

 

"Menselijke beperkingen"

 

Toen de uitgenodigde prostitué onwel werd en het bewustzijn verloor, weigerden de aanwezige priesters om de hulpdiensten binnen te laten. Pas toen de politie ter plaatse kwam, mocht het ambulancepersoneel de ambtswoning betreden. Momenteel voert het parket een onderzoek naar de zaak, op verdenking van het niet verlenen van bijstand.

 

Veel Polen reageerden geschokt op het seksschandaal, maar de bisschop vraagt om begrip. "Ik vraag aan iedereen om mijn menselijke beperkingen te vergeven", schrijft hij op de website van het bisdom. "Als ik iemand beledigd of teleurgesteld heb, dan spijt me dat heel erg." De bisschop diende zijn ontslag in, dat vandaag werd aanvaard door het Vaticaan. 

 

Niet het eerste schandaal

 

Het seksfeestje is overigens niet het enige schandaal waar bisschop Kaszak tijdens zijn carrière mee te maken kreeg. In 2010 circuleerden op Facebook berichten die beweerden dat een lesgever van het seminarie van het bisdom een homoseksuele man was. De priester in kwestie heeft de feiten altijd ontkend, maar het Vaticaan heeft de school waar de man lesgaf wel gesloten. Het is niet helemaal duidelijk of de geruchten daar de aanleiding voor waren.

 

Ook dit jaar waren er verschillende incidenten in het bisdom. Een diaken werd er koelbloedig neergestoken op straat. Op dezelfde dag pleegde een andere priester van dezelfde parochie zelfmoord. Naast het lichaam van de man trof de politie een mes aan. Het is nog steeds niet duidelijk of de twee zaken aan elkaar gelinkt zijn. 

 

bron: www.vrt.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.