Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 26 juli 2023 @ 00:02 door Travelboy , 883 keer bekeken
Grote woede over een tweet van de Hengelose FvD’er Brian Geertshuis. Hij vergeleek het vlagvertoon van de lhbti-gemeenschap met dat van de nazi’s. Twee raadsleden van PvdA en VVD gaan op persoonlijke titel aangifte doen. „Het is simpelweg verwerpelijk en walgelijk.”
Nadat er van alle kanten schande over het bericht werd gesproken heeft de fractieleider van Forum voor Democratie in de Hengelose gemeenteraad zijn bericht verwijderd. Maar niet omdat hij er spijt van heeft. Hij staat nog achter zijn boodschap, zegt hij.
„Nee, geen spijt. Maar ik kreeg zoveel haat over me heen, dat ik dacht: zo wil ik de nachtrust niet in.” Volgens Geertshuis waren die bedreigingen ook aangiftewaardig, maar zal hij dat niet doen.
Twee foto’s naast elkaar geplakt
Geertshuis plakte twee foto’s naast elkaar. Links een straat vol nazivlaggen. Rechts een straat met regenboogvlaggen. Hij schreef er bij: ‘80 jaar later. #IDEOLOGIE-INYOURFACE’.
De VVD in Hengelo reageerde kort erna. „Simpelweg verwerpelijk en walgelijk. Vrijheid is geen ideologie.”
Mitchel Boers van die partij zegt in een toelichting dat hij ‘op persoonlijke titel’ aangifte gaat doen. „Dit soort uitingen vind ik een gevaar voor onze samenleving. Ik ben historicus en was leraar, ik weet hoe scholieren kunnen worstelen met hun identiteit, om te kunnen zijn wie ze zijn. Ik voel me als homoseksueel door deze nazi-vergelijking ook persoonlijk geraakt. Homoseksuelen zijn in de oorlog vervolgd en vergast. Het bericht is ronduit smerig en gevaarlijk.”
Geertshuis vindt de commotie misplaatst en zijn bericht uit z’n verband getrokken. „Ik maak een vergelijking. Dat is niet hetzelfde als gelijk trekken aan elkaar. Ik heb geen afkeer van homoseksuelen. Ik ontken ook niet de gruwelijkheden die gepleegd zijn door het naziregime, ook tegen homoseksuelen. Maar waar het mij om gaat is het dwingende karakter van de lhbti-ideologie. En je mag er geen kritiek op hebben. Je wordt niet weggevoerd, zoals bij de nazi’s, maar wel op de sociale media gecanceld. Ik vind het een scherpe vergelijking, maar wel een treffende. Ik sta er nog achter.”
‘Je mag me raar vinden’
Op Twitter en Facebook voelden veel mensen zich beledigd. Er kwam een groot aantal boze reacties. Voor zover bekend zijn er echter bij het antidiscriminatiebureau Artikel 1 nog geen klachten ingediend. Maar bij het COC Twente Achterhoek wel.
Voorzitter Daphne Waanders voelt afschuw. „We verwerpen dit. Juist als minderheid hebben we op tal van terreinen een mindere positie dan anderen. Het geweld tegen lhbti groeit ook. Dat is juist allemaal een reden dat aandacht moeten vragen voor een gelijke behandeling. We zijn mensen. je mag me raar vinden, maar niet uitsluiten.”
COC zal geen aangifte doen. „Dat klinkt sympathiek maar leidt vaak tot een sepot, en dan gaan we weer tot de orde van de dag. Liever spreken we ons gewoon uit.”
Niet meer negeren
Maar de vooraanstaande Enschedese oud-rabbijn Lody van de Kamp vindt het juist goed wanneer er aangifte wordt gedaan, bijvoorbeeld door de lhbti-gemeenschap als belanghebbende. „In mijn ogen zijn we het station van ‘negeren’ al lang voorbij. Omstreden gedachtengoed wordt steeds meer gemeengoed. Juist dankzij het negeren.”
Van de Kamp heeft in het weekeinde de tweet gezien en is geschrokken. „Het is in alle opzichten kwalijk, bizar, gek, dwaas. Het is niet alleen beledigend, maar ook gewoon gevaarlijk. We weten intussen juist uit de geschiedenis hoe dit soort vreemde gedachten invloed kunnen hebben op het denken van volgers. FvD ten voeten uit. Hoe haal je het in je zieke hoofd.”
Vaker in opspraak
Geertshuis is vaker in opspraak geweest vanwege zijn ongezouten uitingen op het internet. Dat leidde een jaar geleden tot zijn vertrek bij de politie, waar hij hoofdagent was. Onder een schuilnaam schreef hij op internet over de coronamaatregelen: ‘Ik kijk uit naar de dag dat de smeerlappen, die deze waanzin over ons uitrollen met de kop op het hakblok liggen. Ook met de nazi’s gebeurde dat uiteindelijk.’ Later zei hij dat het maar ‘beeldspraak’ was.
bron: www.ad.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.