Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 04 augustus 2023 @ 00:05 door Travelboy , 502 keer bekeken

UNHCR, de VN Vluchtelingenorganisatie doet voor het tweede jaar mee met de Canal Parade, en vaart met ruim 70 vluchtelingen en asielzoekers van meer dan 32 verschillende nationaliteiten mee. UNHCR vraagt hiermee aandacht voor het feit dat wereldwijd LHBT’ers dagelijks nog altijd worden gediscrimineerd, vervolgd of bedreigd met opsluiting of de dood.

 

 

In 70 landen is homoseksualiteit strafbaar, en in vijf van die landen geldt zelfs de doodstraf. In 11 landen is het mogelijk om door onduidelijkheid in de wet iemand die LHBT is te doden zonder daarvoor te worden vervolgd. Velen zien geen andere optie dan te vluchten.

 

UNHCR helpt mensen die gedwongen worden te vluchten, waaronder LHBT-vluchtelingen over de hele wereld, wanneer ze worden vervolgd vanwege hun seksuele geaardheid en/of genderidentiteit.

 

Discriminatie ook in Nederland

 

Vluchten en het oversteken van een landsgrens maakt niet altijd een einde aan de discriminatie die LHBT’ers ervaren. Ook in Nederland moet er nog het nodige werk worden verzet om de uitdagingen voor ook deze groep vluchtelingen het hoofd te bieden. UNHCR wil hen daarom laten weten dat er ook heel veel steun voor hen is in Nederland.

 

Middels het geven van advies aan de overheid en het creëren van aandacht voor dit onderwerp probeert de UNHCR het draagvlak te vergroten; ook biedt zij wereldwijd opvang in safe houses en psychosociale en medische zorg. Waar mogelijk, hervestigt UNHCR deze vluchtelingen vanwege hun kwetsbaarheid in het land van asiel. Ook als vluchteling moet je weten dat je bijdrage gewaardeerd en erkend wordt.

 


Tusse kwam van Oeganda naar Zweden

 

Ook de Zweeds-Congolese zanger en ambassadeur van UNHCR Tusse (Tousin Chiza) is zijn land ontvlucht en zal aanwezig zijn op de boot. Hij won de Zweedse Idols in 2019 en trad in 2021 op tijdens het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Voices'.  Door oorlog moest hij zijn thuisland Democratische Republiek Congo ontvluchten. Na drie jaar in een vluchtelingenkamp in Oeganda te hebben gewoond, kreeg hij asiel in Zweden. Als artiest en zanger deelt Tusse nu openlijk zijn ervaring in het overwinnen van uitdagingen, en helpt hij jongeren die met soortgelijke problemen kampen om meer voor zichzelf op te komen.

 

"Persoonlijk plak ik niet graag labels op mensen. Iedereen moet kunnen zijn wie ze zijn en zo gezien worden. Ieder mens heeft recht op dezelfde mensenrechten, zonder onderscheid op basis van seksuele geaardheid. Daarom is Pride zo belangrijk voor mij.”

 

bron: www.gaynews.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.