Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 11 maart 2023 @ 13:03 door Travelboy , 534 keer bekeken

In de Amerikaanse staat Florida hebben republikeinen opnieuw een wetsvoorstel ingediend waardoor transgender jongeren en hun toegang tot genderbevestigende gezondheidszorg opnieuw onder vuur komen te liggen. Als  het wetsvoorstel wordt goedgekeurd kunnen transjongeren zelfs bij hun ouders worden weggehaald als ze ‘het risico lopen’ om zulke zorg van hen  te krijgen. 

 

Met het wetsvoorstel zouden de rechtbanken in Florida de mogelijkheid hebben om jongeren die ‘het risico lopen om gender-bevestigende gezondheidszorgen’, waaronder puberteitsblokkers of hormoontherapie in kortgeding bij de ouders of de door de rechtbanken aangestelde voogden weg te halen. Dit kan ertoe leiden dat kinderen bij ieder familielid dat hen in contact brengt met zogenoemde genderbevestigende gezondheidszorgen weggehaald kunnen worden. Bovendien kan iedere familielid die tegen het feit is dat een kind zich als transgender identificeert  naar de rechter kan stappen als ze van mening zijn dat hun ouders hun transidentiteit bevestigen en hen toegang verschaft tot genderbevestigende gezondheidszorgen.  Ook de ouders zelf kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf of boetes.

 

Volgens Alejandra Caraballo van de  Harvard Law School’s Cyberlaw Clinic maakt het wetsvoorstel zelfs mogelijk dat de staat op een ‘wettelijke manier’ transjongeren kan ontvoeren omdat de rechtbank in kortgeding een uitspraak kan doen zonder dat ze daarbij  rekening moet houden met eerdere vonnissen van andere rechtbanken en/of het hoederecht van de ouder(s).

 

“De wet gaat nog verder in het schenden van Interjurisdictionele hoffelijkheid door de rechtbanken te machtigen om kinderbevoegdheden van andere rechtbanken alleen op te heffen als het kind trans is," schreef Caraballo. "Dit is een groen licht voor transfoob ingestelde familieleden om een door de staat gesponsorde ontvoeringen uit te voeren.”

 

Caraballo voegde eraan toe dat met de wet ook "alle openbare financiering voor genderbevestigende zorg” verboden zou worden, ongeacht of het behandelingen voor minderjarigen of volwassenen zijn. Ook zouden ambtenaren niet langer meer door hun ziekteverzekering  gedekt zijn voor transgezondheidszorg.

 

Het afgelopen jaar is in Florida, net als in de meeste andere door republikeinen geregeerde staten, het aantal wetsvoorstellen ,die van toepassing zijn op transgenders, toegenomen in vergelijking met de andere jaren. Sommige organisaties noemen de voorstellen een ‘georchestreerde genocide van transpersonen’.  Volgens de non-profit organisatie American Civil Liberties Union  (ACLU) zijn er dit jaar alleen al 382 zulke wetsvoorstellen ingediend in heel de VS. 

 

 

In Florida tekende de Republikeinse gouverneur Ron de Santis in maart 2022 de ‘‘Don’t Say Gay’-wet waardoor LGBTQ+-onderwerpen niet meer besproken mogen worden in de scholen in Florida. In 2021 deed hij  al hetzelfde met een wet waardoor transmeisjes niet meer mochten deelnemen in competitiesporten bij meisjesteams. Deze legislatuur werden reeds wetten ingediend die ervoor moeten zorgen dat transpersonen  geen openbare toiletten meer mogen gebruiken, hen uitsluiten van genderbevestigende medische zorgen en de ‘Don’t Say Gay’-wet ook uitbreidt naar meerderjarige studenten en het gebruik van zelfgekozen voornaamwoorden en namen door trans en non-binaire studenten en hun leraars verbiedt.

 

bron: www.out.tv



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.