Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 08 januari 2023 @ 00:02 door Travelboy , 647 keer bekeken

In Kenia onderzoeken de autoriteiten de moord op modeontwerper en model Edwin Chiloba (25). Zijn lichaam werd onlangs gevonden in een metalen doos langs de kant van de weg. De moord leidt tot grote verontwaardiging.

 

 

 

Edwin Chiloba, een 25-jarige modeontwerper en model, werd woensdag dood aangetroffen langs de kant van de weg, 40 kilometer buiten de stad Eldoret in het westen van Kenia. De Keniaanse politie onderzoekt de dood van de LGBTQ+-rechtenactivist. De moord heeft nationale verontwaardiging veroorzaakt.

 

 

Edwin Chiloba in Nairobi. Beeld via REUTERS

Edwin Chiloba in Nairobi.Beeld via REUTERS
 

De politiewoordvoerder Resila Onyango vertelt in de Keniaanse krant Star dat het motief voor de moord nog onbekend is. “De deskundigen behandelen de zaak”, zegt Onyango. Rechtenactivisten hebben opgeroepen tot snel onderzoek naar aanvallen op LGBTQ+-mensen. De gemeenschap zou een precair bestaan leiden in het overwegend conservatief-christelijke land.

 

Homoseksualiteit is in Kenia taboe en homoseksuelen worden vaak gediscrimineerd of vervolgd. De pogingen om de wetten uit het Britse koloniale tijdperk ongedaan te maken, zijn niet succesvol gebleken. In deze wetten staan dat homoseksualiteit strafbaar is. Het niet navolgen van deze regels kan leiden tot een gevangenisstraf tot 14 jaar.

 

“Het is echt zorgwekkend dat het geweld tegen LGBTQ+ in Kenia blijft escaleren”, zegt de Keniaanse mensenrechtencommissie vrijdag in een verklaring. “Elke dag worden de mensenrechten van LGBTQ+-personen geschonden zonder dat de daders er iets aan kunnen doen”, voegt de commissie eraan toe. Ze dringt er bij de politie op aan “snel onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat de moordenaars worden aangehouden en vervolgd”.

 

Het ‘Western Kenya LBQT Feminist Forum’ zegt dat Edwin Chiloba “mode gebruikte om gender te deconstrueren en te pleiten voor de rechten van de gemarginaliseerde groep”. “We willen als gemeenschap weten wat er met Edwin is gebeurd, waarom hij is vermoord en wie zijn lichaam op de plaats delict heeft gedumpt”, aldus Becky Mududa, programmadirecteur van de groep.

 

Keniaanse leden en aanhangers van de LGBTQ+-gemeenschap dragen maskers om hun anonimiteit te bewaren tijdens een protest in Nairobi, Kenia. Beeld AP

Keniaanse leden en aanhangers van de LGBTQ+-gemeenschap dragen maskers om hun anonimiteit te bewaren tijdens een protest in Nairobi, Kenia.

 

De dood van Chiloba komt nadat in april vorig jaar een andere LGBTQ+-activist vermoord werd aangetroffen.

 

bron: www.demorgen.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.