Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 26 augustus 2023 @ 00:01 door Travelboy , 509 keer bekeken

Een minderjarige jongen uit Hoogeveen heeft tachtig uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie gekregen voor zware mishandeling tegen een homo-asielzoeker op 1 januari. Ook moet de Hoogevener een schadevergoeding van 4.011 euro betalen aan het Russische slachtoffer.
 
 
Op Oudjaarsnacht begonnen de dader en zijn vriendengroep eerst de Rus, die op dat moment woonde in het azc in Hoogeveen, uit te schelden en vuurwerk naar hem te gooien. De dader uit Hoogeveen, op het moment van het incident 16 jaar, ging nog verder en gooide een steen naar het hoofd van de asielzoeker.
 
 
Op een video-opname van één van de vrienden van de dader is te zien dat het slachtoffer weerloos en bewegingsloos op de grond ligt, in zijn eigen bloed. De steen veroorzaakte een zeven centimeter lange wond op het achterhoofd van de Rus. Buurtbewoners alarmeerden de politie nadat de vriendengroep de plek hadden verlaten.
 

Proefperiode

 

De dader was tijdens oudejaarsdag nog in een proefperiode vanwege een eerder incident. Ook bleek dat de jongen tijdens het werpen van de steen dronken was. De kinderrechter in Assen noemde het dan ook een 'typische Hoogeveense situatie van verveelde jongeren en alcohol'.
 
 
Ook beoordeelde de rechter dat er sprake was van anti-homogeweld. "Je hebt gericht van dichtbij een steen gegooid. Alleen vanwege zijn uiterlijk en gender." Bovendien liet de vriendengroep het slachtoffer zonder omkijken achter op de straat.
 

Gevlucht voor homogeweld

 

In het slotpleidooi vertelde het Russische slachtoffer dat hij het land was ontvlucht omdat hij als homo geen bescherming ontving van autoriteiten. "Maar desondanks kwam ik een geval tegen dat ik zelfs in Rusland, met alle anti-menselijke wetten, verboden, bedreigingen en het gebrek aan voorlichting in de maatschappij, niet was tegengekomen."
 
Het slachtoffer heeft na het delict te kampen met PTSS, iets dat de minderjarige dader eerst nog weinig leek te doen in de rechtszaal. Uiteindelijk bood de dader zijn excuses in de rechtszaal nog aan. De rechtbank van Assen meldde dat er geen hoger beroep is aangetekend door de dader, waarmee de uitspraak onherroepelijk is.
 
 
Sandro Kortekaas van de belangengroep LGBT Asylum Support is heel blij met de veroordeling. "Incidenten waarbij homohaat een rol speelt halen zelden de rechter. Dat dit in deze zaak dan ook nog tot een veroordeling leidt, is heel bijzonder."
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.