Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 04 juni 2023 @ 00:01 door Travelboy , 416 keer bekeken

Het Letse parlement heeft de huidige minister van buitenlandse zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

 

Edgars Rinkevics. Beeld Reuters

 

Rinkevics volgt Egils Levits op, die zich niet herkiesbaar stelde omdat hij te weinig steun voelde binnen de coalitie. Door zijn plotselinge terugtrekking eerder deze maand was het onduidelijk welke kandidaat de meeste partijen achter zich kon krijgen. Rinkevics heeft in een derde stemronde 52 stemmen gekregen, genoeg voor een meerderheid in het 100 zetels tellende parlement.

 

De 49-jarige Rinkevics is al sinds 2011 de buitenlandminister van Letland, dat grenst aan Rusland. Sinds de Russische invasie in Oekraïne heeft hij zich vaak uitgesproken tegen het agressieve beleid van Rusland. Dat maakt hem populair onder de Letse bevolking.

 

Rinkevics vertelde in 2014 dat hij homoseksueel is, als eerste hoogwaardigheidsbekleder in het Baltische land met 1,9 miljoen inwoners. Nu zal hij ook het eerste staatshoofd binnen de EU zijn dat zich zodanig identificeert.

 

Er waren al wel eerder homoseksuele premiers, zoals de Ierse Leo Varadkar en de Luxemburgse Xavier Bettel. Het is in Letland nog niet mogelijk om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht.

 

De president vervult in Letland vooral een ceremoniële rol, maar Rinkevics zal zijn land in zijn nieuwe rol bijvoorbeeld wel vertegenwoordigen op de Navo-top in juli. Hij wordt op 8 juli geïnaugureerd als president.

 

bron: www.trouw.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.