Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 26 mei 2023 @ 00:05 door Travelboy , 490 keer bekeken

Malta pronkt dit jaar helemaal bovenaan de Rainbow Index. En dat al voor de achtste keer op rij. Dat maakt Malta het meest LGBTIQ+-vriendelijke land van Europa. Daarenboven organiseert het de EuroPride in september 2023. Daarmee krijgt het grootste LGBTIQ+-festival van Europa een extra glans.

 

Elk jaar kent de Rainbow Index alle Europese landen een score toe. Per land geeft de index aan in hoeverre mensen uit de LGBTIQ+-gemeenschap er dezelfde rechten genieten als de rest van de bevolking. De Rainbow Index zag het levenslicht in 2009 en is anno 2023 nog altijd brandend actueel. Zo scoren sommige landen minder dan 10 procent. Een schril contrast met de score van Malta: die bedraagt 89 procent.

 

 

Iedereen overal welkom


Malta claimt het goud met veel overtuiging. Het gat met de nummer twee op de lijst, België, bedraagt 13 procent. Op het mediterraanse eiland heerst dan ook een groot samenhorigheidsgevoel. Mensen uit de LGBTIQ+-gemeenschap? Die worden er niet naar een hoekje verwezen. Malta kent namelijk geen aparte LGBTIQ+-buurten. Iedereen is overal welkom.


Dat bewijst ook het uitgebreidere rapport van de Rainbow Index. Dat berekent z’n jaarlijkse scores aan de hand van ruim 75 criteria. Wat blijkt? Volgens de Maltese grondwet is iedereen gelijk: geslacht, geloofsovertuiging, afkomst … hebben helemaal geen invloed op hun rechten. Ook in de gezondheidszorg, het onderwijs en op de arbeidsmarkt is er geen onderscheid. Maltese inwoners trouwen of leven samen met wie ze willen. Zelfs de procedure om van geslacht te veranderen, loopt er vlotter dan in veel andere landen. Daarnaast strijdt de nationale overheid tegen LGBTIQ+-haat en beschermt het zowel de vrijemeningsuiting als de gelijke rechten van asielzoekers.

 

 

Malta host EuroPride 2023


Net dit jaar organiseert Malta de EuroPride, het grootste LGBTIQ+-festival van Europa. Van 7 tot en met 17 september 2023 strijkt het evenement neer op de eilandenarchipel. Tien dagen lang genieten bezoekers van concerten, voordrachten en feestjes. Hoogtepunten op de kalender zijn de kick-off op 7 september, de Gozo Pride March op 9 september, alsook de finale EuroPride March en het EuroPride Concert, beiden op 16 september.


Malta verwent de bezoekers van de EuroPride niet alleen met zijn open-minded cultuur, maar ook met zijn zuiderse klimaat. De eilandengroep ligt in de Middellandse Zee, tussen het Europese en het Afrikaanse vasteland. De zon schijnt er gemiddeld 300 dagen per jaar. In september schommelt het kwik tussen 23 en 30°C, terwijl een lichte zeebries af en toe voor verfrissing zorgt.

 

 

Compact eiland boordevol bezienswaardigheden


Extra handig: naast Maltees en Italiaans spreken zogoed als alle inwoners Engels. Het is dus makkelijk voor de reizigers om de weg te vragen naar de mooiste bezienswaardigheden in de buurt. En dat zijn er wel wat. Zo is er de rotsachtige kustlijn die van de ene idyllische baai naar de andere loopt. Of historische steden als Valletta, Mdina en Sliema. Malta telt ook drie UNESCO werelderfgoedsites. Zo voeren de megalithische tempels van ĦaÄ¡ar Qim de reizigers één voor één duizenden jaren terug in de tijd.


Vanop het Maltese hoofdeiland kunnen ze naar de kleinere eilandjes Gozo en Comino varen. Daar duiken ze in het azuurblauwe water van Blue Lagoon. Of kunnen ze een plaatselijke wijngaard bezoeken, waar ze enkele internationaal bejubelde wijnen degusteren.

 

 

Voor meer informatie over Malta, surf naar www.visitmalta.com
Deze tekst en foto's mogen rechtenvrij gebruikt worden ter promotie van de Maltese eilanden.
De foto's uit deze newsletter kan je hier downloaden. Meer beeldmateriaal vind je hier.



Groetjes van het team van de Malta Tourism Authority



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.