Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 06 oktober 2023 @ 00:02 door Travelboy , 494 keer bekeken

LHBTQ+-groepen zijn verheugd over de gevangenisstraf van zestig dagen die een rechtbank in Zwitserland heeft opgelegd aan een schrijver en commentator wegens het bespotten van een journalist als een “dikke lesbienne” en andere kritische opmerkingen.

 

De rechtbank in Lausanne heeft de Frans-Zwitserse polemist Alain Bonnet, beter bekend als Alain Soral, maandag veroordeeld wegens smaad, discriminatie en het aanzetten tot haat. Hij werd veroordeeld tot het betalen van juridische kosten en boetes ter hoogte van duizenden Zwitserse franken (dollars), naast de tijd die hij achter de tralies had doorgebracht.

 

 

Soral haalde twee jaar geleden in een Facebook-video uit naar Catherine Macherel, een journaliste voor de Zwitserse kranten Tribune de Geneve en 24 Heures. Hij noemde haar een “dikke lesbienne” en zei dat Macherels werk als “queer activist” betekende dat ze “losgeslagen” was, aldus de Zwitserse publieke omroep RTS.

 

“Deze rechterlijke beslissing is een belangrijk moment voor gerechtigheid en rechten van LGBTQI-mensen in Zwitserland”, zegt Murial Waeger, mededirecteur van de lesbische activistengroep LOS, in een verklaring. “De veroordeling van Alain Soral is een krachtig signaal dat homofobe haat niet getolereerd kan worden in onze samenleving.”

 

In een e-mail van dinsdag aan The Associated Press hekelde Pascal Junod, een advocaat van Soral, spottend de veroordeling wegens een ‘misdaad van opinie’ en zei dat de zaak bedoeld was om te onderzoeken of iemand ‘gezondigd had tegen de dogma’s van een enkele gedachte’. Soral zal in beroep gaan bij de Zwitserse federale rechtbank en “indien nodig” bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, schreef de advocaat.

 

Waeger zei dat het vonnis een mijlpaal was in de toepassing van een maatregel die in 2020 door de Zwitserse kiezers werd goedgekeurd en die het illegaal maakte om mensen te discrimineren op basis van seksuele geaardheid.

 

Soral werd in Frankrijk herhaaldelijk veroordeeld en in 2019 tot gevangenisstraf veroordeeld wegens het ontkennen van de Holocaust, wat in Frankrijk een misdaad is.

 

bron: https://apnews.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.