Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 07 mei 2023 @ 00:05 door Travelboy , 399 keer bekeken

Al jaren wordt Zuid-Korea’s grootste jaarlijkse LHBTQ-trotsviering gehouden op hetzelfde met gras begroeide plein in het centrum van Seoul, dat volloopt met artiesten en vrolijke deelnemers uitgedost in regenboogkostuums.

 

 

Het LHBT-festival in Zuid-Korea is van locatie gestoten ten gunste van een christelijk jeugdconcert

 

 

Maar dit jaar is het Seoul Queer Culture Festival (SQCF) weggestuurd van de locatie, die in plaats daarvan zal worden gebruikt voor een christelijk jeugdconcert – tot ongenoegen van festivalorganisatoren die het een daad van discriminatie noemen.

 

„We zijn boos op de Seoul Metropolitan Government die seksuele minderheden probeert te verdrijven en het plein vult met discriminatie en haat“, aldus een verklaring van Rainbow Action Against Sexual- Minority Discrimination of Korea, een van de grootste LGBTQ-activistengroepen van het land. die heeft geholpen bij de organisatie van het evenement.

 

Organisatoren van zowel het festival als het christelijke concert hebben zich aangemeld voor het gebruik van de Seoul Plaza-locatie van 30 juni tot 1 juli, zei de Seoul Metropolitan Government donderdag in een verklaring. Omdat beide groepen weigerden hun data te wijzigen, liet de regering de beslissing over aan een burgercommissie, die er woensdag voor koos de locatie toe te wijzen aan het concert, gehouden door de CTS Cultural Foundation.

 

De stichting heeft banden met de christelijke omroep CTS, die zich volgens Reuters vocaal heeft verzet tegen homoseksualiteit en het pride-festival.

 

Bij het nemen van zijn beslissing gaf het burgercomité prioriteit aan evenementen die verband houden met kinderen of tieners, of degenen die een andere waarde hebben in het „algemeen belang“, aldus de verklaring van het stadsbestuur.

 

Maar SQCF-organisatoren en supporters hebben de commissie beschuldigd van discriminatie, wijzend op vergelijkbare problemen bij het veiligstellen van de ruimte in voorgaande jaren.

 

“Ondanks het indienen van (verzoeken) om Seoul Plaza te gebruiken waarbij aan alle vereisten werd voldaan, hebben we elk jaar te maken gehad met discriminerende behandeling, zoals het alleen mogen houden van het evenement voor een kortere periode dan de gevraagde data, en voortdurend worden doorverwezen naar de (burgerlijke) commissie) vanwege bevooroordeelde, discriminerende en subjectieve excuses zoals ’nationaal sentiment’”, zei SQCF vorige week.

 

Het beweerde dat het christelijke concert zou worden gebruikt als een ruimte om „haat“ tegen LGBTQ-groepen te verspreiden, en dat „het doel van het concert is om het Queer Culture Festival te onderbreken en te voorkomen dat seksuele minderheden zich openbaren“.

 

Een vertegenwoordiger van de CTS Cultural Foundation vertelde Reuters dat de timing van het concert niet bedoeld was om het pride-festival te blokkeren. CNN heeft contact opgenomen met de organisatie voor commentaar.

 

Het festival wordt sinds 2015 elk jaar gehouden op Seoul Plaza, behalve tijdens de pandemie. SQCF zei dat het dit jaar nog steeds zal plaatsvinden, hoewel het onduidelijk is waar.

 

Homofobie is wijdverbreid in Zuid-Korea, waar er geen alomvattende antidiscriminatiewetten zijn om LGBTQ-mensen te beschermen. Vergeleken met nabijgelegen democratieën zoals Japan en Taiwan, accepteert het land minder koppels van hetzelfde geslacht.

 

De spanning tussen de LHBTQ-gemeenschap in Zuid-Korea en hun conservatieve, vaak christelijke critici komt duidelijk tot uiting op elk pride-festival, waar beide groepen opduiken.

 

Op het SQCF-festival van vorig jaar verzamelden tegenstanders en religieuze groeperingen zich buiten de zaal, waarbij ze protestboodschappen op spandoeken lieten zien en anti-LGBTQ-slogans door luidsprekers riepen. Politieagenten patrouilleerden in het gebied en hielden de twee groepen uit elkaar.

 

Uit een peiling uit 2017 van de Korean Society of Law and Policy on Sexual Orientation and Gender Identity (SOGI) bleek dat 92,6% van de ondervraagde LGBTQ-Koreanen bang was het doelwit te worden van haatmisdrijven, en dat 49,3% „psychologisch trauma“ had meegemaakt, zoals stress en depressie, na het ontmoeten van „uitingen van walging“.

 

bron: https://bwabtk.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.