Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 12 december 2023 @ 01:03 door Travelboy , 245 keer bekeken

Een proef met een experimenteel HIV-vaccin in Oeganda, Tanzania en Zuid-Afrika is voortijdig stopgezet nadat voorlopige gegevens suggereerden dat het niet effectief zou zijn bij het voorkomen van infecties, aldus de hoofdonderzoeker van de proef.

 

Het nieuws is de jongste klap voor de pogingen om een ​​effectief vaccin te vinden tegen een virus dat tot nu toe wereldwijd ongeveer 40 miljoen levens heeft geëist. Nog eens 39 miljoen mensen leven met HIV, waarvan de meerderheid in Afrika.

 
 

De proef voor het vaccin, onderdeel van een breder initiatief genaamd PrEPVacc, begon in december 2020 met de inschrijving van 1.512 gezonde volwassenen tussen 18 en 40 jaar en zou in 2024 eindigen.

 

Pontiano Kaleebu, hoofdonderzoeker van het programma, vertelde donderdag aan Reuters dat de onafhankelijke commissie voor gegevens- en veiligheidsmonitoring van het programma “aanbevolen had dat zelfs als we doorgaan, we niet in staat zullen zijn om aan te tonen dat het vaccin effectief kan zijn”.

 
 

Hoewel er medicijnen zijn die het risico op HIV-besmetting kunnen verminderen en behandelingen die het virus onder controle kunnen houden en kunnen voorkomen dat mensen AIDS ontwikkelen, de dodelijke immuunziekte die het gevolg is van onbehandeld HIV, zeggen deskundigen dat een HIV-vaccin een belangrijk instrument zou zijn om een ​​einde te maken aan AIDS als ziekteverwekker. bedreiging voor de volksgezondheid.

 

De proef, geleid door Afrikaanse onderzoekers met steun van verschillende Europese instellingen zoals Imperial College London, testte twee verschillende combinaties van experimentele HIV-vaccins.

 
 

Er werd ook een nieuwe vorm van orale profylaxe vóór blootstelling (PrEP) getest, een medicijn dat het risico op HIV-besmetting vermindert, om te zien of het net zo effectief was als bestaande medicijnen. Dat deel van het proces loopt nog.

 

De deelnemers waren voornamelijk afkomstig uit populaties met een hoog risico op infectie, zoals sekswerkers, homomannen en vissers.

 

In een verklaring die woensdag door het vaccinproefprogramma werd vrijgegeven, werd gesteld dat de mislukte proef, de enige overgebleven actieve proef voor de werkzaamheid van HIV-vaccins ter wereld, onderstreepte “hoe uitdagend het is om een ​​effectief HIV-vaccin te ontwikkelen”.

 

Onderzoekers in Zuid-Afrika beëindigden in 2020 een nieuwe proef nadat tests van een vaccin bij meer dan 5.000 mensen geen voordelen hadden opgeleverd.

 

dit is een google translate vetaling

 

bron: www.reuters.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.