Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 26 november 2023 @ 00:05 door Travelboy , 261 keer bekeken

De Roemeense samenleving is niet bereid om de rechten van koppels van hetzelfde geslacht te verdedigen in overeenstemming met een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zei de linkse premier Marcel Ciolacu donderdag laat.

 

Het EHRM oordeelde in mei dat Roemenië er niet in was geslaagd de rechten van koppels van hetzelfde geslacht af te dwingen door te weigeren hun relaties te erkennen, in een uitspraak die beleidsmakers uiteindelijk zou kunnen dwingen de bescherming van de LGBT-gemeenschap uit te breiden.

 

Op de vraag of Roemenië de uitspraak zal handhaven, zei Ciolacu tegen radiostation Europa FM dat “de Roemeense samenleving momenteel niet klaar is voor een besluit. Het is niet een van mijn prioriteiten en … ik denk niet dat Roemenië er klaar voor is.”

 

"Ik ben geen bekrompen persoon, ik... heb vrienden die een relatie hebben met een man, daar heb ik geen probleem mee. Ik praat nu vanuit het standpunt van een premier."

 

Roemenië houdt in 2024 lokale, Europese, algemene en presidentsverkiezingen. Ciolacu voegde eraan toe dat het niet de eerste of de laatste keer zou zijn dat Roemenië er niet in slaagt de uitspraken van het EHRM af te dwingen.

 

Het sociaal conservatieve Roemenië heeft homoseksualiteit in 2001 gedecriminaliseerd, decennia later dan andere delen van de Europese Unie, maar verbiedt nog steeds huwelijken en burgerlijke partnerschappen voor koppels van hetzelfde geslacht.

 

Drie wetsvoorstellen die tussen 2016 en 2019 zijn ingediend om burgerlijke unies te wijzigen en er paren van hetzelfde geslacht in op te nemen, zijn nog niet door de parlementaire goedkeuringscommissies gekomen, terwijl vier soortgelijke wetsontwerpen in 2020 waren verworpen.

 

Een referendum om de Roemeense grondwet te wijzigen om te voorkomen dat koppels van hetzelfde geslacht het recht om te trouwen veiligstellen, heeft in 2018 niet genoeg kiezers getrokken.

 

Uit een onderzoek in opdracht van de LGBT-rechtengroep ACCEPT uit 2021 bleek dat hoewel 71% van de Roemenen zei dat de wettelijke erkenning van het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht geen enkele impact op hun leven zou hebben, slechts 43% er voorstander van was.

 

Dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.