Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 24 maart 2023 @ 00:00 door Travelboy , 940 keer bekeken
De landelijke Jillis Bruggeman Penning 2023 van de gemeente Schiedam gaat naar cabaretier Richard Groenendijk. Hij ontvangt deze jaarlijkse LHBTI+-onderscheiding voor zijn jarenlange aandacht voor genderdiversiteit in zijn theater- en televisiewerk.
De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 de landelijke Jillis Bruggeman Penning jaarlijks uit aan een organisatie of persoon die zich inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Daarnaast worden sinds 2020 jaarlijks 3 Opstekers toegekend aan personen of organisaties in Zuid-Holland-Zuid. De gemeente Schiedam vestigt hiermee de aandacht op het belang van jezelf kunnen zijn rond genderidentiteit (wie je bent), genderoriëntatie (op wie je valt), genderexpressie (je gekozen voorkomen) en geslacht. Helaas blijkt dat nog steeds hard nodig.
Groenendijk integreert al jaren aandacht voor de LHBTI+-gemeenschap in zijn programma's. Met het lied ‘Ik hoop het wel’ (nominatie Annie M.G. Schmidt-prijs 2021) deelt Richard met het grote publiek een levenservaring. Hij toont hiermee zijn eigen kwetsbaarheid, maar juist ook die van iedereen die valt op hetzelfde geslacht. Het maakt de luisteraar duidelijk dat acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend is.
Met zijn typetje Jopie Parlevliet houdt Richard travestie als kleinkunstvorm actueel. Door Jopies optredens buiten de theatershows, haar eigen show in 2015 en 2016, de carnavalsliedjes ‘Tebbie nou op je muil?!’ en ‘Spuitje d'r in, Spuitje d'r uit’, slaat zij ook een brug tussen een deel van de genderdiverse gemeenschap (herkenbaarheid en erkenning) en cisgender heteromensen (zichtbaarheid).
In zijn theaterprogramma ‘Voor iedereen beter’ (Poelifinario prijs 2022 - categorie entertainment) vertelt Richard over zijn leven als getrouwde man met een man. Humorvol en ontwapenend neemt hij de kijker mee in de verschillende facetten van deze vorm van genderdiversiteit. En werkt zo aan zichtbaarheid en acceptatie.
Vorig jaar besloot Richard om het lied ‘Ik hoop het wel’ (geschreven door Jan Beuving) te doneren aan een campagne om aandacht te vragen voor het terug de kast in moeten van ouderen wanneer zij zorg krijgen. Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis waar medebewoners of personeel genderdiversiteit veroordelen of er niet bekend mee zijn.
Eerdere penning-winnaars zijn Raven van Dorst (2022), Splinter Chabot (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019), Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016) en Amnesty International (2015).
Naast de Jillis Bruggeman Penning worden sinds 2016 jaarlijks ook Opstekers toegekend. De eerste jaren was dit een Schiedamse onderscheiding, maar sinds 2020 worden de Opstekers regionaal toegekend aan drie personen binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI+-organisaties in Zuid-Holland-Zuid. Zij krijgen deze onderscheiding voor hun lokale en/of regionale inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Dit jaar zijn de Opstekers voor Paul van Dorst (Rotterdam), Mart van de Kamp (Gouda) en de stichting Gay Op Flakkee (Goeree-Overflakkee).
Met de oprichting van Feyenoord-fanclub de Roze Kameraden heeft Paul ruimte willen bieden aan genderdiverse supporters om als gelijkgestemden hun club aan te moedigen. Maar ook om hiermee zichtbaar te kunnen en mogen zijn in het stadion. Bij de Roze Règâhs (de LHBTI+-fanclub van ADO Den Haag) zorgde de oprichting voor, na veel weerstand, tot een stadion waar nauwelijks met ‘homo’ wordt gescholden. Ook in Rotterdam is er weerstand ontstaan. Ondanks de persoonlijke impact van bedreigingen, doodverwensingen, intimidaties, bekladdingen en een brandstichting gaat Paul, samen met de andere bestuursleden én steun van inmiddels 300 leden, onverschrokken door. Ook met het overtuigen van zijn club Feyenoord om met woord en daad pal achter de LHBTI+ gemeenschap te staan. Een vraag die helaas in het voetbal nog steeds hard nodig is om te stellen.
Als bestuurslid van Regenboog Alliantie Gouda zet Mart zich in voor de genderdiverse gemeenschap in Gouda. Onder andere in het Anti Discriminatie Platform, met de gemeente over het regenboogbeleid, en met sportorganisaties voor een veilig sportklimaat. Regionaal en landelijk is Mart te vinden bij overlegsituaties om inclusie en acceptatie van genderdiverse personen te bevorderen. Vanuit grote persoonlijke betrokkenheid bij de strijd voor emancipatie en acceptatie van trans personen steekt hij zijn nek uit. Zo maakt hij ook binnen de kerkelijke kring in verbinding en met sympathie verandering van houding en oordeel ten aanzien van LHBTI+-personen bespreekbaar. Zo kwamen gesprekken met het reformatorisch onderwijs op gang en ontstond opening om omstreden thema’s rond genderoriëntatie en genderidentiteit aan de orde te stellen. Maar hij durft ook mensen aan te klagen die, door discriminatie en intolerantie uit te dragen, het onveilig maken voor de genderdiverse gemeenschap.
In een sterk kerkelijk gebied als dat van Goeree-Overflakkee is het geen makkelijke opgave voor stichting Gay Op Flakkee om zich in te zetten voor de belangen en emancipatie van de LHBTI+-gemeenschap. Toch doen ze dit inmiddels al 10 jaar. Het doel van de stichting was en is om deuren te openen voor iedereen die dat nodig heeft: een luisterend oor en een stukje informatievoorziening. Maar zeker ook het bevorderen van de openheid over en acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit.
Bijvoorbeeld door op Coming Out-dag op diverse plekken de regenboogvlag te hijsen. Dit in samenwerking met lokale organisaties, waaronder de gemeente Goeree-Overflakkee. De stichting heeft ook ontmoetingsbijeenkomsten georganiseerd. Door te blijven onderzoeken wat er nodig is en lokaal in gesprek te gaan worden er steeds stappen gezet. Mede hierdoor blijven mensen de stichting vinden.
De uitreiking van de penning vindt plaats in Schiedam op Coming Out-dag, woensdag 11 oktober. De gemeente Schiedam en de stichting Jillis Bruggeman reiken dan ook de regionale Opstekers uit.
Op 9 maart 1803 werd Jillis Bruggeman als laatste in Nederland terechtgesteld vanwege het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit gebeurde op de Grote Markt voor het stadhuis van Schiedam. Een plaquette, het vierde monument van de LHBTI+-gemeenschap in Nederland, herinnert hieraan. De gemeente Schiedam wil dit nationale genderdiverse erfgoed blijvend onder de aandacht brengen en reikt daarom met hulp van stichting Jillis Bruggeman de jaarlijkse onderscheidingen uit.
Eerdere winnaars regionale Opstekers:
2022: Leon Houtzager (Rotterdam), Jan Geerink (Gouda) en Cobi Crucq (Hoeksche Waard)
2021: Iris Kay (Nissewaard), Lennart Lenskens (Dordrecht) en Raymond Kalkman (Hoeksche Waard)
2020: Mieke Peters (Vlaardingen), Noes Fiolet (Capelle aan den IJssel) en Theo van der Heijden (Schiedam)
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.