Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 07 december 2023 @ 00:00 door Travelboy , 248 keer bekeken

De Verenigde Staten gaven maandag aan dat zij de visa zouden beperken van Oegandese functionarissen die een controversiële anti-homowet implementeren, die mogelijk de doodstraf met zich meebrengt.

 

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat de Verenigde Staten visa zouden weigeren aan huidige of voormalige functionarissen en hun familieleden als blijkt dat ze betrokken zijn bij 'het onderdrukken van leden van gemarginaliseerde of kwetsbare bevolkingsgroepen'.

 

“Deze groepen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, milieuactivisten, mensenrechtenverdedigers, journalisten, LGBTQI+ personen en organisatoren van het maatschappelijk middenveld”, zei Blinken in een verklaring.


“Ik moedig de regering van Oeganda nogmaals sterk aan om gezamenlijke inspanningen te leveren om de democratie hoog te houden en de mensenrechten te respecteren en te beschermen, zodat we het decennialange partnerschap tussen onze landen, waar zowel Amerikanen als Oegandezen van hebben geprofiteerd, kunnen voortzetten”, zei hij.

 

De Amerikaanse president Joe Biden, de Europese Unie en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres hebben Oeganda krachtig bekritiseerd omdat het in mei een van de strengste wetten ter wereld tegen homoseksualiteit heeft opgelegd.

    

De nieuwe wet schrijft onder bepaalde omstandigheden de doodstraf voor voor 'verergerde homoseksualiteit', hoewel Oeganda, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, al jaren geen doodstraf meer heeft uitgevoerd.

 

President Yoweri Museveni heeft gezworen weerstand te bieden aan de internationale druk op de wet, die brede binnenlandse steun geniet.

 

Tien jaar eerder vernietigde Oeganda een andere wet die levenslange gevangenisstraf oplegde voor homoseksuele relaties, nadat internationale donoren, waaronder de Verenigde Staten, de hulp hadden ingekort.

 

Het nieuwe visumbeleid, waarbij de namen van personen niet publiekelijk worden genoemd, is een uitbreiding van de beperkingen die aan Oeganda zijn opgelegd vanwege vermeende onregelmatigheden bij de verkiezingen van 2021, waarbij Museveni, een voormalige rebel die sinds 1986 president is, een nieuwe ambtstermijn kreeg.

 

Dit is een google translate vertaling

 

bron: www.theeastafrican.co.ke



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.