Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 23 maart 2023 @ 00:01 door Travelboy , 903 keer bekeken

In Antwerpen is er veel commotie ontstaan na de beslissing van concertzaal De Roma om de Iftar voor holebi's niet te laten plaatsvinden om veiligheidsredenen. Normaal konden moslims uit de lgbtqia+-gemeenschap op 31 maart samen een iftar vieren, een maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de vastenmaand ramadan. Na kwade reacties op sociale media, beslisten de organisatoren het evenement te annuleren. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) reageert verontwaardigd.

 

De beslissing van De Roma in Borgerhout om het evenement Queer Iftarn niet te laten plaatsvinden, lokt heel wat reacties uit. Normaal zouden moslims uit de lgbtqia+-gemeenschap daar op 31 maart in alle veiligheid samen een iftar kunnen vieren. Dat is de maaltijd die moslims eten na zonsondergang tijdens de vastenmaand ramadan. Het evenement zou georganiseerd worden samen met Merhaba vzw, een organisatie die zich inzet voor mensen uit de regenbooggemeenschap met een migratieachtergrond

 

We mogen hier niet voor buigen, dus we bekijken nu vanwaar die dreiging komt en op welke manier we de organisaties kunnen bijstaan. Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister voor Gelijke Kansen


Maar er kwamen zo veel negatieve reacties op sociale media, dat de organisatoren gisteren beslisten het evenement te annuleren. Volgens hen kon de iftar omwille van veiligheidsredenen niet gevierd worden. "Voor sommige moslims die geen deel uitmaken van de lgbtqia+-community, gaat deze combinatie in tegen hun geloof", liet de concertzaal weten in een reactie.

 

"Intriest en onaanvaardbaar"


"Ik vind dit intriest en onaanvaardbaar", reageert Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). "We behoren tot de top van de wereld als het gaat om holebirechten. Dat organisatoren in 2023 zo'n evenement moeten annuleren omdat ze zich niet veilig voelen door bedreigingen of intimidatie, kunnen we als samenleving niet aanvaarden."


Somers bekijkt dan ook samen met de organisatoren of en waar het evenement toch kan doorgaan. "We mogen hier niet voor buigen, dus we bekijken nu vanwaar die dreiging komt en op welke manier we de organisaties kunnen bijstaan", zegt de minister. "Zo kunnen we ervoor zorgen dat moslims nog steeds de iftar in alle veiligheid kunnen vieren, ook al komen ze uit de regenbooggemeenschap. In Vlaanderen hoort liefde in alle vormen thuis."

 

De reactie van De Roma vertrekt vanuit de kwade reacties op sociale media, maar wilde de doelgroep zelf het evenement ook annuleren? Yasmien Naciri, auteur en ondernemer


Ook auteur en ondernemer Yasmien Naciri reageert teleurgesteld bij "De Ochtend" op Radio 1. "Het is jammer dat de organisatoren hun ruggengraat niet tonen voor een inclusief beleid en om er zo te zijn voor al die doelgroepen", zegt ze. "De reactie van De Roma vertrekt vanuit de kwade reacties op sociale media, maar wilde de doelgroep zelf het evenement ook annuleren? Er zijn ook mensen met een andere geaardheid in de moslimgemeenschap, maar dat statement wordt niet gemaakt."

 

Volgens Naciri geven de organisatoren daardoor ook onbewust een fout beeld mee over moslims. "Het lijkt alsof alle moslims op dezelfde manier denken over de holebigemeenschap." De veiligheid kan volgens haar perfect gegarandeerd worden. "Laat ons vertrekken vanuit dat verbindende aspect: betrek de politie in de outfit van de gemeenschap", zegt ze. "En nodig ook mensen uit die niet per se aan andere geaardheid hebben, maar wel mee een veilige omgeving willen creëren voor diegenen die wel uit de holebigemeenschap komen."

 

Ontgoocheling bij Antwerpse politiek


Ook uit de Antwerpse politiek klinken dezelfde signalen. "Ik ben zwaar ontgoocheld in De Roma dat ze deze beslissing namen", klinkt het bij gemeenteraadslid Kevin Vereecke (N-VA), zelf holebi. "Het was een fantastisch initiatief om bruggen te slaan tussen de gemeenschappen. Voor dit soort dreigementen mogen we nooit plooien, want het gaat om het fundament van onze democratie", zegt hij. "Als we dat wel doen, gaan we terug in de geschiedenis."

 

Als mensen me bellen, zorg ik ervoor dat ze op 31 maart in concertzaal Amuz terechtkunnen.

Kevin Vereecke (N-VA), gemeenteraadslid en voorzitter concertzaal Amuz


Vereecke verwijst naar de Antwerp Pride, waar volgens hem ook altijd een verhoogde dreiging is. "Maar dat heeft er nooit toe geleid dat het evenement afgeschaft werd", klinkt het. Antwerps districtsraadslid en Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) hoopt dat de stad mee bekijkt hoe de veiligheid van het evenement toch gegarandeerd kan worden. "Het is niet makkelijk voor jongeren om uit te komen voor hun seksuele geaardheid", zegt hij. "Voor jongeren die gelovig zijn, is dat nog moeilijker."

 

Vereecke wil alvast zelf met een oplossing komen als voorzitter van de Antwerpse concertzaal Amuz. "Als mensen me bellen, zorg ik ervoor dat ze op 31 maart bij ons terechtkunnen, ik ga zelf mee aan tafel zitten dan." Ook zal hij burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de volgende gemeenteraad om meer duidelijkheid vragen over de bedreigingen.

 

bron: www.vrt.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.