Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 21 juli 2023 @ 00:14 door Travelboy , 611 keer bekeken

Conversietherapieën die tot doel hebben de seksuele oriëntatie van LGBTQI+-mensen te veranderen, worden binnenkort strafbaar. De Kamer heeft daarvoor een wetsontwerp goedgekeurd. Dat gebeurde unaniem, op een onthouding van Vlaams Belang na. In "Terzake" getuigden twee slachtoffers over hun conversietherapie. "Door manipulatie werd ik gehersenspoeld, alsof het beter was dat ik niet homo was."


"Soms zei de priester dat de kwade geest weg was. Die zou wel terugkomen als ik weer seksuele gedachten kreeg of ernaar verlangde om een man te ontmoeten. Ik zou dan volgens hem een moordenaar worden of mezelf prostitueren. Het had niets te maken met homoseksualiteit."

 

Dan was 21 jaar oud toen hij door een predikant van een evangelische pinksterkerk werd begeleid. De man zei dat hij door therapie zou kunnen "genezen" van zijn homoseksualiteit. "Ik had het eerst niet door. Ik had mijn homoseksualiteit al onderdrukt sinds mijn kindertijd. Die christelijke omgeving en de priester die de conversietherapie deed, voelden dus als een veilige, troostende haven. Ik wilde mezelf niet accepteren."

 

BEKIJK - Fabienne getuigt in "Terzake" over haar conversietherapie:

 

Brutale praktijken


Conversietherapieën zijn ondoeltreffend en bestaan zelfs uit ronduit gevaarlijke behandelingen met elektroshocks, afranseling of "corrigerende verkrachting". Deze brutale praktijken komen voornamelijk voor in religieuze of sektarische milieus en worden veelal uitgevoerd door familieleden of pseudo-professionals. Behalve dat ze schadelijk zijn voor de fysieke en mentale gezondheid van de slachtoffers, zijn ze ook stigmatiserend en discriminerend.

 

Ook Fabienne onderging zo'n conversietherapie. In "Terzake" getuigt ze onder deze schuilnaam. Ze trok wegens relatieproblemen met haar vriendin naar een psychiater, maar die bekeek het probleem op een heel andere manier. "Hij stelde de zaken op zo'n manier voor dat het een goede zaak leek om niet langer homo te zijn. Het zou veel gemakkelijker zijn. Door die manipulatie werd ik gehersenspoeld. Ik leek wel betoverd."

 

Een kader van erkenning


In verschillende Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Malta en enkele Spaanse regio's was conversietherapie al langer verboden. In België bestond zo'n expliciet verbod nog niet. In bepaalde situaties kon de praktijk worden bestraft via andere strafbepalingen, zoals slagen en verwondingen of verkrachting, maar dat gold dus niet voor alle vormen.

 

Vanaf vandaag komt daar dus verandering in. De Kamer heeft namelijk een volledig verbod op deze praktijken goedgekeurd. Het uitvoeren van conversiepraktijken kan voortaan bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en/of een boete die kan oplopen tot 2.400 euro. Een rechter kan ook een beroepsverbod tot 5 jaar opleggen wanneer het misdrijf plaatsvond in de professionele context.


Ook het voorstellen van of het aanzetten tot conversietherapie kan worden bestraft, net als er reclame voor maken.


Voor Fabienne is het een belangrijk kader van erkenning. "Ik ga het woord illegaal kunnen gebruiken. 'Wat u doet meneer, is illegaal.' Het is makkelijker als de wet aan je kant staat", besluit ze opgelucht.

 

bron: www.vrt.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.