Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 11 maart 2023 @ 13:03 door Travelboy , 652 keer bekeken

Sommige Franse bisschoppen willen de visie van de Rooms-Katholieke kerk op homoseksualiteit herformuleren, zo meldt CNE News. Zo zouden ze enkele voorstellen aan het voorbereiden zijn volgens de nieuwsoutlet, die zich baseert op berichtgeving van de Franse krant La Croix.

 

bisschoppen

 

De geestelijken willen vooral meer pastorale zorg voor homoseksuelen. Vorige week dinsdag kwamen leden van de Reconnaissance Association, een organisatie voor ouders van homoseksuelen die pleit voor meer aandacht voor hen in de kerk, bijeen in het aartsbisdom Sens-Auxerre.

 
 

Volgens La Croix hebben de maatschappelijke trends om het taboe op homoseksualiteit te doorbreken en betere zorg voor homo's beschikbaar te stellen, de kerk ertoe aangezet haar standpunt met betrekking tot homoseksualiteit te heroverwegen.

 

Doorn


Daarnaast willen sommige bisschoppen de officiële leer van de Rooms-Katholieke Kerk herformuleren. Daarom willen ze de katholieke Catechismus herzien, die homoseksualiteit behandelt in paragrafen 2357, 2357, 2359 en 2396. Vooral de formulering van paragraaf 2396 die homoseksualiteit intrinsiek ongeordend noemt, is sommige geestelijken een doorn in het oog.

 

Volgens aartsbisschop Hervé Giraud is het proces van heroverweging van homoseksualiteit in de Franse Rooms-Katholieke Kerk aan de gang sinds het ad limina-bezoek aan Rome in 2021. Sindsdien hebben verschillende bisschoppen gewerkt aan de herziening van de leer. Aartsbisschop Giraud zegt dat deze voorstellen “uiteraard moeten worden onderzocht door het bevoegde dicasterie en onderworpen zullen worden aan het oordeel van de paus”.

 
 

Seksuele moraal


Mede daarom is het niet waarschijnlijk dat de trends in de Franse kerk zullen leiden tot een verandering in de officiële leer van de Rooms-Katholieke Kerk in het algemeen. Een bron in Vaticaanstad vertelt La Croix dat hij voorlopig geen fundamentele verandering ziet plaatsvinden "omdat de kwestie van homoseksualiteit eigenlijk meer inhoudt dan zichzelf: de antropologie en seksuele moraal van de kerk."

 

Het belangrijkste doel van de Franse geestelijkheid is dan ook om het onderwerp bespreekbaarder te maken. Daartoe heeft de Nationale Dienst Gezin en Maatschappij van de Conferentie van Bisschoppen van Frankrijk drie theologen opdracht gegeven om enkele veelgestelde vragen over het onderwerp te onderzoeken en te beantwoorden. Daarbij betrok ze homoseksuelen en verenigingen die gespecialiseerd zijn in homoseksualiteit binnen de kerk.

 

bron: www.cvandaag.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.