Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 17 maart 2023 @ 00:02 door Travelboy , 743 keer bekeken

Duitse katholieken kunnen niet op zichzelf besluiten om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te gaan zegenen. Dat stelt kardinaal Pietro Parolin, een van de hoogste bestuurders in het Vaticaan. Het is een nieuw hoofdstuk in de groeiende polarisatie tussen de progressieve Duitse kerk en de Rooms-Katholieke wereldkerk.

 

Pietro Parolin

 

Parolin is de Vaticaanse staatssecretaris en geldt als de belangrijkste bestuurder na paus Franciscus. Hij reageert op uitingen van de Duitse Synodale Weg, een vergadering van bisschoppen, priesters en katholieke gelovigen in Duitsland. Paus Franciscus moedigt alle katholieken aan deel te nemen aan het door hem gestarte ‘synodale proces’, waarbij zowel ‘gewone’ gelovigen als geestelijken hun zegje kunnen doen. In Duitsland vullen katholieken dit in op een opvallend progressieve manier.

 

Afgelopen week kwam de Synodale Weg bij elkaar en zette de beweging nieuwe stappen richting hervorming van de Rooms-Katholieke Kerk, aldus Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad. Zo nam de bijeenkomst een motie aan die stelt dat mensen die zonder duidelijk (biologisch) geslacht geboren zijn, voortaan in het doopregister komen te staan als ‘divers’. Hiermee komt de kerk intersekse personen tegemoet.
 

Daarnaast stelt hetzelfde voorstel dat katholieken vanaf nu hun naam en geslacht moeten kunnen veranderen in het doopregister. Hiermee komt de kerk tegemoet aan de wensen van transgender en non-binaire personen. De voorstellen hadden een tweederde meerderheid nodig. In dit geval werd die bereikt, omdat veertien Duitse bisschoppen blanco stemden – waardoor hun stemmen niet meetelden als tegenstemmen.

 

Ook is het mogelijk voor transgender en intersekse personen om, als zij geen kerkelijk huwelijk kunnen sluiten, in ieder geval wel in de kerk Gods zegen te kunnen krijgen. De tweehonderd aanwezigen stemden in grote meerderheid voor dit voorstel.


“Rebellie”

 

Maar een lokale kerk – zoals Duitsland – mag dit helemaal niet zelf besluiten, stelde Parolin maandag. Het gaat volgens de kardinaal om onderwerpen die behoren tot de leer van de ‘universele kerk’. ‘Er moet zeker discussie zijn tussen Rome en de rest van de kerken in de wereld om duidelijk te krijgen welke beslissingen genomen moeten worden’, nuanceert Parolin.

 

Ook wil de staatssecretaris niet spreken van “rebellie”. “In de kerk zijn er altijd spanningen en verschillende posities geweest.” De Duitse kerk “neemt besluiten die niet helemaal overeenkomen met de kerkelijke leer op dit moment. Zelfs als ze stellen dat dit alles binnen het Canoniek Recht valt, moeten we elkaar ontmoeten en dit herzien.”
 

Het is duidelijk dat het Vaticaan de Duitsers corrigeert. Zowel paus Franciscus als zijn voorganger, paus Benedictus XVI, hebben zich door de jaren heen zeer kritisch uitgelaten over transseksualiteit. Benedictus verbond dit aan ‘genderideologie’ die hij stellig afwees. Paus Franciscus noemde die ‘ideologie’ een even groot kwaad als nucleaire wapens.

 

De Duitse Synodale Weg leidt al jaren tot beroering in het Vaticaan. In november waren de bisschoppen van Duitsland op ad limina-bezoek bij de paus – een zogezegd ‘vijfjaarlijks functioneringsgesprek’. Daarbij dreigde Franciscus de hele Synodale Weg op te heffen. Uiteindelijk liep het met een sisser af. Dit jaar noemde de paus het Duitse initiatief “elitair” en “zeer, zeer ideologisch”.


Vrouwen wijden

 

Er hangt nog een tweede spanning boven de relatie tussen Duitsland en Rome, naast de discussie over lhbti. De Duitse kerk pleit namelijk ook voor het wijden van vrouwen tot diaken. Dit is strijdig met de regel in de Rooms-Katholieke Kerk dat de wijdingen tot diaken, priester en bisschop alleen openstaan voor mannen.
 

De Synodale Weg wil nog een stap verder gaan en verzoekt het Vaticaan om ook te onderzoeken of vrouwen tot priester gewijd kunnen worden. De kerkvergadering gaf een staande ovatie toen dit besluit werd goedgekeurd met ruim 90 procent van de stemmen – ook meer dan 80 procent van de bisschoppen was voor.

 

De Rooms-Katholieke Kerk voelt de dreiging van een kerkscheuring rondom de beide thema’s (lhbti en wijding van vrouwen). In dat opzicht ging de Anglicaanse Kerk haar al voor, waar de spanningen tussen progressieve westerse kerken en conservatieve Afrikaanse en Aziatische kerken leidde tot diepe breuklijnen.

 

bron: www.volzin.nu

 

 

 

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.