Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 09 augustus 2023 @ 00:05 door Travelboy , 746 keer bekeken

Het Amerikaanse Rode Kruis heeft maandag aangekondigd voortaan geen specifieke beperkingen meer op te leggen voor bloeddonaties door homomannen.

 

Themabeeld

 

Tot nog toe mochten enkel homo’s die de afgelopen drie maanden geen seks hadden gehad, bloed doneren. Daarbij speelde het geen rol of ze zich in een monogame relatie bevonden of niet. Voortaan moeten alle donoren dezelfde vragenlijst beantwoorden “ongeacht hun gender of seksuele oriëntatie”. Hun donaties zullen ook “op basis van individuele risicofactoren” worden geëvalueerd.

 

Met de nieuwe regels volgt het Amerikaanse Rode Kruis het advies van de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA. Wel moet elke persoon die de afgelopen drie maanden anale seks heeft gehad met een nieuwe partner of met meerdere partners, wachten om bloed te doneren. Wie positief getest is op hiv of medicatie neemt om een hiv-infectie te voorkomen, wordt ook nog steeds geweigerd.

 

Tijdens de aidsepidemie in de jaren 80 kondigde de FDA een totaalverbod aan voor de donatie door homomannen. De regels werden later wel geleidelijk aan versoepeld. Sinds 2015 moesten homo’s twaalf maanden wachten. Vanaf 2020 werd dat drie maanden.

 

bron: www.nieuwsblad.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.