Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 28 april 2023 @ 00:09 door Travelboy , 589 keer bekeken

De Interreligieuze Raad van Oeganda (IRCU), een openlijk homofobe organisatie, wordt gesponsord door de Britse regering. In februari ondertekenden de leiders van de Raad nog een wetsontwerp dat identificatie als homoseksuele persoon strafbaar maakt.

 

Oegandees parlementslid John Musira droeg een gewaad om de anti-homowet te steunen.

 

Het rapport van het Institute for Journalism and Social Change (IJSC) kon de anti-LGBTQ+-organisatie in Oeganda linken aan verschillende internationale hulpbronnen, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

 

Bij de analyse van de gegevens van het International Aid Transparency Initiative (IATI) ontdekten ze dat de interreligieuze instantie rechtstreeks Britse hulpgelden ontvangt. Dat geld wordt gedoneerd door het VK die “uitvoerende partner” is van een programma dat streeft naar een “open samenleving” in Oeganda.

 

Anti-homowet

 

Twee maanden geleden dienden de leden van de IRCU nog een anti-homowet in bij het parlement in de hoop de anti-LGBTQ+-wetgeving in Oeganda uit te breiden. De wet werd goedgekeurd met een overweldigende meerderheid, 387 van de 389 parlementsleden stemden voor.

 

Het wetsvoorstel, dat mensenrechtenchef Volker Türk beschrijft als “een van de ergste in zijn soort”, legt doodstraffen en levenslange gevangenisstraffen op voor homoseksuele seks als een “poging” tot homoseksualiteit en twintig jaar gevangenisstraf voor de “werving, promotie en financiering” van homoseksualiteit. Iedereen die zich identificeert als “homoseksueel, transgender, queer of enige andere seksuele of genderidentiteit die in strijd is met de binaire categorieën man en vrouw” kan tot 10 jaar celstraf krijgen.


Donaties blijven doorlopen

 

Na de goedkeuring van het wetsvoorstel zei de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Andrew Mitchell, “diep teleurgesteld" te zijn in het besluit. De financiering van de IRCU blijft wel gewoon doorlopen. De organisatie zou al tot 134.900 pond (ongeveer 152.500 euro) aan hulpgelden ontvangen hebben voor het programma ‘Uganda - Open Society’. De donaties startten in juni 2021 en lopen nog tot maart 2024.

 

bron: www.hln.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.