Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 23 april 2023 @ 00:20 door Travelboy , 641 keer bekeken

Baldo López is een homoseksuele boer uit het dorp Tejedo de Sil in de Spaanse provincie León. Hij heeft vier dagen hongerstaking achter de rug. De veeboer eist een oplossing omdat hij met zijn koeien geen toegang krijgt tot de gemeenschappelijke weiden in zijn gemeente

 

baldo
© Facebook
 

Volgens Baldo ligt daar homofobie aan ten grondslag. Bovendien kreeg hij nooit een reactie op herhaaldelijke verzoeken aan de gemeente om zijn meer dan honderd koeien op die weiden te laten grazen. Zonder dat recht komt hij bovendien niet in aanmerking voor een steunregeling die hij wel nodig heeft om financieel te overleven.

 

 

Met koe te voet naar León

 

Hij werd naar eigen zeggen zodanig tegengewerkt dat hij verhaal ging halen in León en in lokale media. Hij liep er 112 kilometer voor met zijn koe 'Valenciana' naar de stad León. Toen dat niet het gewenste antwoord opleverde, toog hij naar Valladolid. Daar begon hij zijn hongerstaking voor de deuren van het regionale ministerie van Milieu. 'Ik blijf hier tot ze naar me luisteren'. 

 

Gesprek met minister

 

En dat is gelukt. Op donderdagmiddag kreeg hij eindelijk antwoord en werd hij ontvangen door de regionale minister van Milieu Juan Carlos Suárez-Quiñones. Die heeft nu beloofd de zaak te bestuderen, zodra hij alle daarvoor vereiste documenten van Baldo heeft ontvangen. Tegen El Español verklaarde de minister dat hij alle kanten van de zaak wil zien en op basis daarvan wil handelen. 

 

Homofobe beledigingen

 

Baldo's verzoek is dat zijn koeien kunnen grazen op zowel de particuliere als publieke weilanden. De gemeente beweert echter dat de boer niet aanwezig is geweest op de laatste twee weideveilingen. Volgens Baldo heeft hij zijn verzoeken herhaaldelijk gedaan, maar werden die terzijde geschoven en werd hij ook nog beledigd toegesproken met woorden zoals 'flikker'. Hij verhuisde een paar jaar geleden met zijn vriend naar Tejedo en zegt vanaf het begin homofobe beledigingen te hebben moeten ondergaan. 

 

Vanochtend eindigde zijn hongerstaking naar aanleiding van het gesprek met de minister. Op zijn sociale netwerken is te zien dat de uitgehongerde boer als eerste een broodje ging eten in een bar in Valladolid. Inmiddels is Baldo weer thuis. Hij kijkt tevreden terug op zijn actie, want heeft onderweg veel aardige mensen ontmoet die hem lieten overnachten. Ook via sociale media kreeg hij veel steun. 

 

Homofobie in Spanje

 

Afgelopen najaar noemde minister Grande-Marlaska de toename van het aantal haatmisdrijven in Spanje van bijna 70% sinds 2019 "zorgelijk". De meerderheid van die misdrijven en klachten betreft seksuele geaardheid. Volgens de minister is het aantal klachten hierover groter en neemt ook de politieke spanning over het onderwerp toe. Mannen tussen de 26 en 40 jaar vormen de grootste groep slachtoffers. 

 

bron: www.inspanje.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.