Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 19 juli 2023 @ 00:00 door Travelboy , 515 keer bekeken

Swatch Group heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Maleisische regering wegens het in beslag nemen van de regenboogkleurige horloges uit de Pride-collectie van de Zwitserse horlogemaker. In mei namen de Maleisische autoriteiten de horloges in beslag vanwege de aanwezigheid van de letters 'LGBTQ' op de horloges.

 

ANP170723095 1

 

Homoseksualiteit is een misdaad in Maleisië, waar de islam de grootste religie is. Mensenrechtenorganisatie hebben al gewaarschuwd voor de groeiende intolerantie in het land tegenover de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en queer (LGBTQ) gemeenschap.

 

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land namen 172 horloges in beslag bij zestien verkooppunten, zei Swatch in de gerechtelijke documenten die door persbureau Reuters zijn ingezien. De rechtszaak, die op 24 juni werd aangespannen bij het Hooggerechtshof van Kuala Lumpur, werd maandag voor het eerst gemeld door de Maleisische nieuwswebsite Malay Mail.

 

Principes

 

Swatch eist een schadevergoeding en de teruggave van de horloges, en zegt dat de mogelijkheden om zaken te doen in het land "ernstig in gevaar zijn gebracht" door de inbeslagnames. Het Hooggerechtshof van Kuala Lumpur behandelt de zaak op 20 juli.

 

De inbeslagname en rechtszaak komen vóór de belangrijke regionale verkiezingen in het land, waarin de progressieve coalitie van premier Anwar Ibrahim het opneemt tegen een overwegend conservatieve etnisch-Maleisische, islamitische alliantie. In de aanloop naar de verkiezingen is Anwar er opnieuw door critici van beschuldigd niet genoeg te doen om de rechten van moslims in het land te beschermen.

 

Anwar, die zelf bijna tien jaar gevangen heeft gezeten vanwege sodomie en corruptie, ontkende de beschuldigingen en noemde ze politiek gemotiveerd. Volgens staatsmedia heeft de premier deze maand herhaaldelijk gezegd dat zijn regering de principes van de islam zal handhaven. Ook heeft hij gezegd dat LGBTQ-rechten niet zullen worden erkend door zijn regering.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.