Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 29 december 2023 @ 00:01 door Travelboy , 160 keer bekeken

Zahra werd samen met activist Elham Chubdar in oktober 2021 in de provinciehoofdstad Urmia gearresteerd wegens onder meer ‘corruptie op aarde’ en ‘het bevorderen van homoseksualiteit en in september 2022 ter dood veroordeeld.

 

 

De aanleiding voor de arrestatie van Zahra is waarschijnlijk het gevolg van een interview dat ze gaf aan de BBC. Daarin sprak ze over de discriminatie en mishandeling van queer mensen in de regio. Aangenomen wordt dat ze met dat interview zich de woede van de machthebbers op de hals heeft gehaald.

 

Druk

 

De Duitse homocommissaris van de federale regering, Sven Lehmann, heeft zich ingezet voor de twee. Zo riep hij op tot hun vrijlating en nam contact op met de Iraanse ambassade in Duitsland.

 

De druk heeft gewerkt: in maart werd bekend dat de twee activisten tijdelijk waren vrijgelaten nadat ze een hoge borgsom hadden betaald. In mei werd het doodvonnis van Sedighi-Hamadani vernietigd, maar ze was nog steeds niet veilig in Iran.

 

‘Beste nieuws’

 

Lehmann maakte vorige week bekend dat Zahra Sedighi-Hamadani veilig aangekomen in Duitsland. ‘Dit is het ‘beste nieuws aan het eind van het jaar’, zei Lehmann op X en plaatste een foto waarop hij samen met de activist voor de Dom van Keulen staat.

 

‘Ik ben zeer ontroerd en onder de indruk van de kracht van deze vrouw en haar wil om niet toe te geven. Het is zo geweldig om te weten dat Sareh veilig is bij ons in Duitsland! Hartelijk dank aan iedereen die Zahra steunt!’

 

Onbekend

 

Over het lot van Elham Chubdar is niets bekend. Volgens de Koerdische mensenrechtenorganisatie Hengaw ging ze op 2 januari in hongerstaking in de gevangens in de Iraanse stad Karaj. Vervolgens werd ook zij onder internationale druk in maart vrijgelaten. Het Franse Parlementslid.Pascale Martin zet zich in voor Chubdar, maar hoe het nu met haar gaat is niet duidelijk. Zij zou nog in Iran zijn. ‘Als ze het land wil verlaten, zullen wij haar helpen’, zegt Lehman tegen de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

 

bron: www.rozegolf.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.