Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 19 november 2023 @ 00:00 door Travelboy , 358 keer bekeken

In navolging van de ondertekening van het COC Roze Stembusakkoord, faciliteert de lifestyle tv-zender OUTtv sinds 2012 voor elke landelijke verkiezingen een peiling onder haar kijkers. De partijen, die een progressieve LGBTI-agenda voeren, kunnen op een sterke stemvoorkeur rekenen onder de LGBTI-gemeenschap en wegen LGBTI-standpunten zwaar; driekwart van de OUTtv kijkers is deze agenda erg belangrijk bij het bepalen van hun stem.

 

 deelnemende partijen onderschrijven het Roze Stembusakkoord  2023 zaterdag 18 november; Frans Timmermans (lijsttrekker GroenLinks|PvdA), Rob Jetten (lijsttrekker, D66), Henri Bontebal (lijsttrekker CDA), Ines Kosti? (nr. 2, Partij voor de Dieren) en Bastiaan Meijer (nr. 10, SP), Mariëlle Paul (VVD), Imane Elfilali (Volt) en Rebekka Timmer (BIJ1). Voorzitter COC Astrid Oosenburg. Ook 50PLUS heeft laten weten het akkoord te onderschrijven. NSC en BBB hebben helaas laten weten niet mee te zullen tekenen.

 

 

Hoewel D66 het in de peilingen matig doet, weet de partij onder deze achterban veel LGBTI-ers te enthousiasmeren; bijna 30 procent zegt komende week op D66 te stemmen, op de voet gevolgd door de combinatie GroenLinks-PvdA, die 28% van de stemmen krijgt. De VVD valt terug ten opzichte van 2021, verliest bijna de helft van haar aanhang.



Bij de vorige verkiezingen vielen de verrassend hoge score voor BIJ1 en VOLT op; in deze peiling blijven de partijen gelijk (7%). De Partij voor de Dieren kan daarentegen rekenen op een sterke stijging van 6% in 2021 naar bijna 10% in 2023. De SP decimeert tot minder dan 3%.

 

 

Geringe interesse in NSC en BBB



Ondanks de opkomst van Nieuw Sociaal Contract is de populariteit onder de queer community beperkt, slechts 1 procent van de doelgroep zegt op deze partij te gaan stemmen en ook de BBB doet het slecht onder de queer voters, minder dan de helft van de aanhang t.o.v. wat de reguliere polls aangeven (2%). De overige partijen (PVV, Forum, SGP, CU, DENK), meestal met een uitgesproken anti-LGBTI agenda of met een conservatieve koers op deze thema’s hebben eveneens nauwelijks enige steun.



Daarnaast heeft OUTtv de mening gevraagd over enkele LGBTI thema’s. Het voorliggende initiatiefwetsvoorstel om conversie therapie strafbaar te maken kan zeer brede instemming rekenen binnen de doelgroep, 88% van de queer stemmers vindt het erg belangrijk dat dit wetsvoorstel door de nieuwe Tweede Kamer wordt aangenomen. Tevens vindt de LGBTI-community vindt het van groot belang dat reeds op de basisschool voorlichting over LGBTI identiteit wordt gegeven (85%).

 

 

Tot slot vroeg OUTtv haar kijkers naar de relevantie van actuele campagnethema’s voor hun stemgedrag. Net als de reguliere onderzoeken aantonen, is het thema ‘wonen’ een groot issue; het vinden van betaalbare woningen of het tegengaan van forse huurstijgingen wordt belangrijk gevonden. Het voeren van een stevig klimaatbeleid wordt door een ruime meerderheid ondersteund en respondenten zijn van mening dat subsidies voor fossiele brandstoffen moeten worden beperkt.

 




Het roze stembusaccoord kun je hier vinden op de site van het COC, wil je meer lezen over LHBTI standpunten en stemgedrag, kijk dan eens op rainbowvote.nu



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.